Бизнесът поиска преразглеждане на мярката 60:40, която сега е недостъпна

...
Бизнесът поиска преразглеждане на мярката 60:40, която сега е недостъпна
Коментари Харесай

Туризмът: Мярката 60 на 40 не работи в интерес на бизнеса след последните поправки

Бизнесът изиска преразглеждане на мярката 60:40, която в този момент е недостъпна за по-голяма част от компаниите, които не могат да изпълнят критерия за 40% спад в оборота, съобщи БНР. След последната смяна в изискванията за достъпа до помощта, никой в частния бранш не е получавал тези средства, настояват бизнесмени. Темата беше разисквана в диалози сред представители на туристическия отрасъл, хотелиери и ресторантьори в Министерството на стопанската система.

Туристическият бранш упорства за промени в мярката 60 на 40, която след последните ремонти не работи в полза на частния бизнес, изрично считат представителите на бранша на ресторантьори и притежатели на заведения. Техните обекти не могат да покрият условието от 40% спад в оборота за достъпа до помощта от страната, сподели Ричард Алибегов.

„ Няма по какъв начин да генерираме подобен спад от 40% по отношение на 2019-а, защото цените - и доставните, и продажните, са се покачили по отношение на 2019-а. В момента оборотът е същият както през 2019-а, само че заради нарасналите разноски няма облага и ние сме на мнение, че когато страната лимитира един бизнес в работно време, в потенциал, тогава тя следва да го подкрепи и не е нужно да се гледа спад на оборота, тъй като той сега не е действителен “.

По същия метод по този начин написана мярката лимитира и конгресния туризъм. Това е индикатор, че тя не е прецизирана добре и съгласно потребностите на всеки от браншовете поотделно, съобщи Йоан Младенов от Бюрото за конгресен туризъм.

„ Ако вие в границите на една година имате примерно 50 събития, които са планувани, шест месеца вие не функционирате, остават примерно половината. От тях една част остават отказани и вие оставате с едни пет събития, които по стичане на събитията сте принудени да ги проведете в границите на един месец, да вземем за пример месец юни. Това значи, че поглеждайки юни по отношение на юни 2019-а, вие не попадате под обсега на ограниченията за отплата на бизнеса, тъй като нямате чак подобен голям спад, само че на годишна база спадът ви е голям “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР