Бизнесът отново настоява за намаляване на ДДС за основните храни

...
Бизнесът отново настоява за намаляване на ДДС за основните храни
Коментари Харесай

Йордан Чорбаджийски: Ще усетим по джоба си по-ниска ставка на ДДС за основните храни

Бизнесът още веднъж упорства за понижаване на Данък добавена стойност за главните храни – за хляба и хлебните произведения да бъде 0%, а за млечни и месни артикули – 5%. Идеята е възобновена на среща с депутати от 45-ото Народно заседание, образувано след изборите на 4 април.
Трябва да се направи потребителска кошница с артикули от първа нужда и на тази база да се създаде диференцирана ставка за Данък добавена стойност, изясни в изявление за БНР Йордан Чорбаджийски, заместник-председател на Националния съвет по храните и ръководител на Националната лозаро-винарска камара.

В съвсем цяла Европа има диференцирана ставка на налога, всички работят със програмен продукт, никакъв проблем не е , уточни Чорбаджийски в отговор на рецензиите, че сходна ставка ще затрудни администрирането на налога.

Йордан Чорбаджийски разяснява, че при понижена Данък добавена стойност ставка за храните потребителят ще усети това по джоба си и „ ще хапва и пийва “ по-качествени артикули.

Да тръгнем от суровината, през продукта, до крайната цена на рафта . Да участват повече български храни и питиета на трапезата. “

„ Ще покажем на страната, че при понижаване няма да ощетим бюджета по никакъв метод “, акцентира Чорбаджийски.

По думите му всеки отрасъл има ясна визия какъв брой се губи и какъв брой потъва някъде и във всеки отрасъл ще се направи разбор какъв брой пари се губят.

Според Йордан Чорбаджийски при по-ниска от сегашната ставка на Данък добавена стойност ще настъпи изсветляване.

Тези пари ще бъдат от горната страна на това, което е сега . “

Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР