Бизнесът одобри предложението на кабинета линията на бедност да стане

...
Бизнесът одобри предложението на кабинета линията на бедност да стане
Коментари Харесай

504 лв. линия на бедност през 2023 г.

Бизнесът утвърди предлагането на кабинета линията на беднотия да стане 504 лв., от КНСБ не са съгласни.

Националният съвет за тристранно съдействие разисква плана за размера на линията на беднотия, както и промени в две наредби - за работното време, почивките и отпуските, и за компенсациите и помощите от държавното публично обезпечаване.

Линията на беднотия в България да бъде 504 лв. през 2023 година, вместо досегашните 413 лв.. Това планува държавното управление.

През юли планът беше качен за публично разискване и още тогава КНСБ оповестиха, че не са съгласни с плана и желаят линията на беднотия за следващата година да бъде 541 лв.. Основният им мотив е високата инфлация и енергийната беднотия.

КТ " Подкрепа " е за този размер на линията на беднотия, само че при постоянно държавно управление ще желаят смяна на методиката. Бизнесът утвърди линията на беднотия и дефинира размера като аргументиран.

  " Равнището на формалната линия на беднотия е с 22% нарастване. Считаме, че с това нарастване се покриват напълно насъбраните инфлационни процеси. Равнището на инфлацията за август 2022 година по отношение на август 2021 година е 17%. С тези 22% растежът на линията на беднотия изпреварва инфлационните процеси. Вторият план, който гледахме е разпоредба за отпуските и почивките. Основните промени са за родителските отпуски и опциите на бащите да вземат участие в развъждането на детето. Дадени са поредност от благоприятни условия за прилагане на този отпуск до навършване на 8 години на детето ", съобщи Лазар Лазаров - министър на труда и обществената политика.

" КНСБ не поддържа линията на беднотия, тъй като настояваме методиката да бъде ревизирана. Методиката не регистрира инфлацията в дребната потребителска кошница. По нашите калкулации линията на беднотия би трябвало да бъди 541 лв. ", уточни Любослав Костов от КНСБ.

" Ние подкрепихме нарастването на линията на беднотия на 504 лв., само че това постанова смяна на методологията. Това наше искане ще бъде сложено пред постоянното държавно управление ", разясни Ваня Григорова от КТ " Подкрепа ", оповестява Българска национална телевизия.

" Линията на беднотия е нужна като параметър за подготовката на бюджета за идната година. Ние също имаме мнения за методиката. Ние подкрепихме като потребна вярна стъпка за повишение на линията на беднотия ", сподели Мария Минчева от Българската стопанска камара.

" Ние подкрепихме линията на беднотия да се усили. Това съставлява най-голямото нарастване. Това ще помогне на хората в актуалната рецесия ", катогоричен е Светлин Илиев - заместник-председател на съюза ня стопанска самодейност.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР