Бизнесът обеща: Вдига заплати и догодина.Бизнесът беше песимист за 2023

...
Бизнесът обеща: Вдига заплати и догодина.Бизнесът беше песимист за 2023
Коментари Харесай

Бизнесът обеща: Вдига заплати и догодина

Бизнесът даде обещание: Вдига заплати и следващата година.

Бизнесът беше черноглед за 2023 г, по този начин влиза и в новата 2024 година.

Това демонстрират резултатите от обичайното онлайн-допитване до членовете на Българска стопанска

камара, извършено измежду 784 микро, дребни, междинни и огромни предприятия от цялата страна и от всички браншове на стопанската система.

През 2023 година продължава отрицателната наклонност, почнала през 2020 година и предизвикана от ковид-кризата, а след това добавилите се енергийна рецесия и боен спор в Украйна.

Участниците в анкетата дават преобладаващо отрицателна оценка на положението и на бизнес климата,
и на личните им компании.
Подобряване на бизнес климата виждат едвам 14% от интервюираните, а възстановяване на положението на фирмите регистрират малко над 1/5.

Спрямо миналата година има едвам видим оптимизъм в оценките, само че резултатите от рецесията са мощно забележими.
Отваряме една скоба, с цел да напомним,
че за благополучие скептицизмът е надалеч от пиковите стойности, които бяха регистрирани през 2011 година /заради финансовата криза/ и 2020 година /заради Ковид-кризата/.

Натрупалите се през последните 2-3 години голям брой рецесии неизбежно се отразиха върху

индикаторите на компаниите,
като всички те бележат фрапантни спадове по отношение на предкризисната 2019 година,
регистрират от БСК. Намаляват размерите на производството и продажбите, както и външните пазари.

Най-малко наранени са заплатите, които през 2023 година се усилват в 71% от компаниите.
Бизнесът се е опитал да компенсира инфлацията с растеж във възнагражденията,
увеличени суми за ваучери или с някакъв тип бонуси.

Топ 10 на проблемите

Най-големите спънки пред бизнеса, съгласно участниците в анкетата, са неналичието на работна ръка (75%), бюрокрацията, регулаторната тежест (62%) и постоянно изменящата се нормативна уредба (61%). Следващите по степен на значимост проблеми са корупцията (59%), неефективната правосъдна система (41%), ниското качество на административното обслужване и незадоволителния брой административни електронни услуги (43%). Всеки трети интервюиран (31%) откроява като проблем насаждането на негативизъм по отношение на бизнеса, за всеки четвърти (25%) проблем е сивата стопанска система, а за 15% – положението на инфраструктурата.

Търсят експерти, а не шефове

По отношение на работната ръка, след моментния спад през 2020 година, през идващите години наклонността още веднъж е към растеж на търсенето на фрагменти, най-много на изпълнителски състав и тесни експерти, и в по-малка степен на административен и управителен личен състав. През 2023 година съществено нараства и търсенето на общи служащи.

Рисковете пред БГ стопанската система

Рискове пред родната стопанска система болшинството от интервюираните виждат в предстоящ растеж на цените и инфлацията, фискалната и регулаторна тежест, както и цената на труда. 67% чакат забавянето на световния напредък да се отрази отрицателно на техните бизнес индикатори и през 2024 година Сериозен скептицизъм има и във връзка с европейските регулации в региона на екологията, от които отрицателно въздействие чакат 56%.

Светло ли е бъдещето

Очакванията за повишаване на цените и, по-конкретно – на цената на труда, кара множеството работодатели (67%) да включват в проектите си за идната 2024 година растеж на възнагражденията. Почти половината от интервюираните (44%) възнамеряват да усилят размера на производството си, както и гамата от предлагани продукти/услуги. Едва 1/3 от бизнеса възнамерява да усили вложенията си в нови мощности.

Другият извод, който излиза от годишната анкета е, че високите енергийни цени принуждават бизнеса да търси способи за повишение на енергийната успеваемост на фирмите. 44% от интервюираните имат такива проекти, 14% към този момент са вложили в тази посока, само че 34% не си слагат сходни цели. Други 8% се въздържат, заради липса на финансов запас.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР