Бизнесът и синдикатите заплашват с протести заради предстоящото увеличение на

...
Бизнесът и синдикатите заплашват с протести заради предстоящото увеличение на
Коментари Харесай

Гласът на града: Константин Велев

Бизнесът и синдикатите заплашват с митинги поради идното нарастване на цената на промишления ток. Те предизвестяват, че предстоящият скок сред 30 и 60% ще докара до фрапантно покачване на цените на всички артикули, в това число тези от първа нужда. Според енергетика Константин Велев от Русе по-високата цена на електричеството ще разклати позициите на бизнеса на непознатия пазар. С него ви срещаме в рубриката ни " Гласът на града ".


Инж. Константин Велев е последовател на различните и екологичните енергоресурси. Коментира, че неналичието на съответна информация какъв брой тъкмо ще е новата цена на промишления ток води до ужас измежду производители и консуматори и до отлив на задгранични вложители у нас.
Инж. Константин Велев: " На свободния пазар сега е безредица. Никой не смее да предвижда каква ще е цената, което не е добре нито за бизнеса, нито за обществото. Представете си един вложител, който желае да пристигна в България – той не може да си направи бизнес проект за електрическата енергия в какви рамки ще се развива. Всякакви скокове от рода на 20%-30% демонстрират неустойчивост. "
В момента бизнесът заплаща за ток приблизително към 70 лв. за мегаватчас. Очаква се обаче новите цени да са сред 110 и 120 лв. според от доставчика.
Инж. Константин Велев: " Българската промишленост в последните месеци беше доста конкурентна точно поради това, че стана по-нискоенергоемка, от една страна, и цената на електрическата енергия беше задоволително ниска. Всяко повдигане ще разклати позициите ни на европейския и международния пазар, т.е. износът ни ще падне. "
Инж. Константин Велев е безапелационен, че в случай че пазарът е на ярко, това ще се отрази удобно на бизнеса.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР