Бизнес активността в еврозоната се забави през март по-сдържано от

...
Бизнес активността в еврозоната се забави през март по-сдържано от
Коментари Харесай

Забавяне на бизнес активността в еврозоната през март заради инфлацията и войната в Украйна



Бизнес интензивността в еврозоната се забави през март по-сдържано от предстоящото, макар рекордното повишение на инфлацията и съветската инвазия в Украйна.

Това демонстрират предварителни данни от изследването, оповестено от S&P Global (която закупи предходното изследване на IHS Markit).

Част от релативно положителната икономическа агресия се дължи на възобновяване след премахването на Covid рестриктивните мерки, само че вероятностите са мрачни, защото след нашествието на Русия в Украйна се утежниха проблемите с веригите на доставки, породени от коронавирусната пандемия.

Общият PMI показател на S&P Global, включващ интензивността в индустрията и сферата на услугите, се намали през март до двумесечно дъно от 54,5 пункта по отношение на 55,5 пункта през февруари и упования за по-рязко намаляване към 53,9 пункта.

" Данните от изследването акцентират по какъв начин войната Русия - Украйна оказва директно и значително влияние върху стопанската система на еврозоната и акцентира риска еврозоната да се окаже в крах през второто тримесечие “, разяснява основният бизнес икономисти Крис Уилямсън.

" Войната утежни съществуващия ценови напън, обвързван с пандемията, и рестриктивните мерки във веригите на доставки ", добави той.

Графики на общия PMI показател и на Брутният вътрешен продукт на еврозоната



Обшият ценови PMI показател и промишления ценови PMI показател доближиха през март рекордно високи равнища.

Индексът на индустриалните цени скочи до 65,7 от 62,3, което допуска, че инфлацията, която към този момент доближи рекордните 5,8% през февруари, ще продължава да се покачва.

Промишленият PMI показател се намали през март до 14-месечно дъно от 57,0 пункта по отношение на 58,2 пункта през февруари, само че при упования за спад към 56,0 пункта.

Високата инфлация и опасенията по отношение на нахлуването на Русия в Украйна утежнява съществено бизнес оптимизма, като промишленият PMI показател за производството в бъдеще падна през март до 53,8 от 68,5 пункта, достигайки най-ниско равнище от май 2020 година - малко, откакто началото на коронавирусната пандемия.

" Самите предприятия се приготвят за по-слаб стопански напредък, като упованията за бъдещото произвеждане се срутват през март, защото компаниите стават все по-загрижени за въздействието на войната върху стопанска система, която към момента се бори да стъпи на краката си след пандемичната рецесия ", разяснява Уилямсън.

Индексът PMI в областта на услугите пък се намали през март до двумесечно дъно от 54,8 пункта по отношение на 55,5 пункта и прогноза за спад към 54,2 пункта.

Войната в Украйна " изостря съществуващия ценови напън, обвързван с пандемията и рестриктивните мерки във веригите на доставки, което докара до рекордни темпове на инфлацията при разноските на компаниите и продажните цени, което неизбежно ще докара до по-високи потребителски цени през идващите месеци “, означи Крис Уилямсън.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР