Бизнес активността в Европа отново се свива през август до

...
Бизнес активността в Европа отново се свива през август до
Коментари Харесай

Бизнес активността в Европа достигна най-ниското си ниво от ноември 2020

Бизнес интензивността в Европа още веднъж се свива през август до най-ниското си равнище от ноември 2020 година насам.

Публикувани в сряда експресен формиран показател на мениджърите по поръчките в еврозоната се намалява до 47,0 пункта за август от 48,6 пункта през юли. Това се размина с упованията на икономистите за стойност от 48,8 пункта, съгласно Dow Jones, оповестява CNBC.

Показание над 50 значи разширение на интензивността, а под 50 - стесняване. Ако се изключат пандемичните месеци, последните данни сочат най-ниското отчитане от април 2013 година насам.

Сайръс де ла Рубия, основен икономист в Хамбургската комерсиална банка, разяснява, че секторът на услугите в еврозоната " за жалост демонстрира признаци на спад, които подхождат на неприятните резултати на производството ".

Що се отнася до разбивката сред услугите и производството, първият индикатор спада до 30-месечно дъно на равнище 48,3, а PMI показателят за производството леко се покачва от 42,7 през юли до 43,7 през този месец.

" Отчитането на данните за PMI в нашата прогноза за растежа ни води до заключението, че еврозоната ще се свие с 0,2% през третото тримесечие ", прибавя Рубиа.

Еврозоната, районът на 20-те страни, които споделят една и съща валута евро, отбелязва растеж от 0,3% през второто тримесечие, откакто през първото нараства с 0,1%. Този слаб напредък демонстрира въздействието на по-високите лихвени проценти и цени на силата и потиснатото външно търсене.

Той обаче прикрива и внезапни разлики в границите на района. Германия да вземем за пример регистрира най-дълбокото стесняване на бизнес интензивността през август.

" Натискът за намаление на стопанската система на еврозоната през август се дължи основно на немския бранш на услугите, който мина от напредък към стесняване с извънредно бързи темпове ", споделя Рубиа и прибавя, че пониженото произвеждане в индустрията също способства за аргумента, че Германия се трансформира в " болния човек на Европа ".

Какво значи това за Европейската централна банка

Последните стопански данни са водещи в полемиките към това какво може да направи Европейската централна банка на съвещанието си идващия месец.

На съвещанието си през юли ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард съобщи, че централната банка може да увеличи или да прекрати повишението на лихвените проценти. В последна сметка решението ще зависи от новите данни.

" Продължаваме да чакаме, че инфлацията в бранша на услугите ще намалее задоволително през идващите месеци, с цел да убеди ЕЦБ да не покачва лихвите след септември ", разяснява на собствен ред Мелани Дебоно, старши икономист за Европа в Pantheon Macroeconomics.

Други обаче не са съгласни с това.

" Стагниращата претовареност се съчетава с намаляващо произвеждане и затова води до по-ниско произвеждане на глава от популацията. В резултат на това ЕЦБ може да бъде по-несклонна да спре цикъла на покачванията през септември ", счита Рубиа.

Анализатори, интервюирани от Refinitiv, допускат, че централната банка най-вероятно ще остави лихвите без смяна през идващия месец, като главната ѝ рента сега е 3,75%.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР