Бившият земеделски министър Румен Порожанов беше разпитан в качеството си

...
Бившият земеделски министър Румен Порожанов беше разпитан в качеството си
Коментари Харесай

Разпитаха Румен Порожанов по делото срещу Миню Стайков

Бившият аграрни министър Румен Порожанов беше разпитан в качеството си на очевидец по делото против Миню Стайков, което се гледа за следващ път в Специализирания углавен съд, съобщи БГНЕС.
Стайков и още 13 души са подсъдими за злоупотреби с еврофондове. Порожанов беше разпитан в качеството му на някогашен началник на Държавен фонд " Земеделие ".
През май предходната година, преди делото да влезе в съда, Порожанов беше разпитан като сегашен министър на земеделието и храните и някогашен шеф на Държавен фонд " Земеделие ". Още тогава той уточни, че пред разпитващите е обяснил какви са били процедурите по одобряването и отпущането на евросредства по стратегиите на ДФЗ. На въпрос дали е непосредствен с Миню Стайков, Порожанов беше безапелационен: " Няма по какъв начин да съм непосредствен. Не съм непосредствен ".
На 23 октомври 2019 година Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителен акт против Миню Стайков и още 13 души, петима от които чиновници в Държавен фонд " Земеделие ", оповестиха тогава от държавното обвиняване. Те са привлечени към наказателна отговорност за присъединяване в незаконен сговор за корист със средства от европейски аграрни фондове – Програма за развиване на селските региони и Националната стратегия за подкрепяне на лозаро-винарския бранш.
Един от участниците в незаконния сговор е упрекнат и за осъществяване на противозаконна банкова активност (лихварство). Според прокуратурата, той е предоставял заеми против рента, чиято обща стойност надвишава един милион лв., в това число на търговски сдружения, предоставящи бързи заеми.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР