Бившият земеделски министър Мирослав Найденов коментира пред „Новини.бг.” скандала с

...
Бившият земеделски министър Мирослав Найденов коментира пред „Новини.бг.” скандала с
Коментари Харесай

Мирослав Найденов: „Къщите за тъщите” доказаха, че ДФ „Земеделие” се нуждае от прочистване

Бившият аграрни министър Мирослав Найденов разяснява пред „ Новини.бг.” абсурда с непозволеното харчене на евросредства за къщи за посетители по програмата на Европейска комисия за развиване на селските региони, наименуван от медиите „ къщи за тъщи”. Найденов предвижда вероятните опасности за страната ни и набеляза съответни ограничения за излаз от създалата се конфликтна обстановка, която е във фокуса на публичното внимание.

Мярката за построяването на къщите за селски туризъм беше грозно компроментирана и напълно предстоящо публичното внимание в този момент е фокусирано върху тези проблеми. Съгласно условията на Европейска комисия би трябвало да се прави към 5-процентов мониторинг - интервалът, в който бенефициентът има обвързване да употребява къщите по предопределение. По думите на ексминистър Румен Порожанов, са били следени 18 на 100, само че ето, че са пропуснали някои планове. Които пък донесоха доста неприятен имидж за ресора и за страната ни. Очевидно има проблеми със системата за разбор и оценка на риска.

Би било неточност обаче да слагаме под един знаменател цялата стратегия за развиване на селските райони. Тя е мега, най-ресурсната за Европейски Съюз за 7 години с няколко милиарда лв., включва и доста други действия.

Освен поръчката на прокуратурата да бъдат тествани дали всички къщи за посетители се употребяват по предопределение, настрана проверка вършат от ДФЗ и Министерство на земеделието и храните. Надявам се резултатите да бъдат обществено огласени и да се направи акуратен разбор на дейностите по мярката. Важно е да си създадем съответни поучения, с цел да не се позволяват аналогични неточности за идващия програмен интервал /2020-2027г./, защото тази стратегия ще продължи.

Важно е отсега нататък чиновници от ДФЗ да не вземат участие в подготовката и да компроментират такива планове. Всички забъркани и отговорни за този сканадал, би трябвало да върнат взетите средства – към 10 млн.лв.. За някои би трябвало да има и наказателно гонене, а отговорните чиновници от фонда да бъдат освободени.

Европейска комисия занапред надали ще ни глоби, защото програмният интервал към този момент е одитиран от Брюксел, направени са финансови корекции, имаше изказване на представителя на комисията, който акцентира, че чака българските управляващи да решат тук,на място, този проблем. За да бъдем напълно справедливи, има и други страни членки с сходни проблеми. Не, че би трябвало да се гордеем, но въпреки всичко България не е в челото на класацията на страни, злоупотребили с евросредства.

Фокусът на публичното внимание в този момент е върху този скандал, тъй като знаем какъв брой са чувствителни българите на тематика къщи. Затова е доста значимо да се вкара ред, само че да не се стопира тази мярка. Да погледнем и въпреки това – има доста хора, които са употребявали средствата по предопределение и са основали опция на претовареност в небогати региони, развиват туризма по тези места и не трябва да се отхвърляме от тази опция. Да не стане по този начин, че да бъдат осъдени и добросъвестните хора и около сухото да изгори и мокрото, както споделя народът ни.

Адекватни ще са следните ограничения:

- Да се усъвършенства системата за разбор на риска като се вкарат спомагателни критерии в нея, с цел да не могат отсега нататък да минават планове на недобросъвестни жители.

- Също по този начин, наложително да се усъвършенства наблюдението на тази активност. Не е вероятен 100%-ов мониторинг на всичките планове, които са близо 5000, само че е значимо системата да отправна вниманието към следене на рисковите.

- Много е значимо да се прочисти ДФЗ от недобросъвестни чиновници, които са в очевиден спор на ползи. За някои от тях се знае от години обратно, че се занимават с това, само че до момента са там. Във фонда работят към 2000 чиновници, които с изключение на да администрарат плановете, имат претовареност и във връзка с директните заплащания, където средствата са два пъти повече. Вярно е, че размерът на работата им е огромен, само че пък и никой не ги е взел принудително във фонда, тъй че не трябва да се оправдават, че работят на черно, с цел да си докарват повече пари.

- Държавата е извънредно време да постави ред в консултантските услуги. Много от правещите това, в действителност са заети с чисто лобиране. Затова страната би трябвало да ревизира консултантските компании и на пазара да останат тези, които работят правилно, а не всеки да търси и употребява контактите си в порочни схеми.

Ако се създадат най-малко тези изброени тук стъпки от страна на страната, министерството и фонда, то съм сигурен, че ще реализираме европейски порядък в потреблението на тези евросредства.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР