Бившият здравен министър проф. Христо Хинков сподели своите оценки за

...
Бившият здравен министър проф. Христо Хинков сподели своите оценки за
Коментари Харесай

Бивш здравен министър поставя „Добър 4“ за своя мандат: Здравеопазването е „възел от проблеми“

Бившият здравен министър проф. Христо Хинков показа своите оценки за интервала, през който е бил на поста. Проф. Хинков обрисува картината на опазването на здравето в България като „ възел от проблеми “ , обвързван с „ доста фактори, доста ползи, доста зависимости “ и акцентира нуждата от „ екипно, последователно, целеустремено и стабилно “ решение на проблемите.

При оценяването на своята работа, Хинков не се колебае да си сложи „ Добър 4 “ , изразявайки задоволство от свършеното, макар тежестта на задачата и неналичието на поддръжка за основаването на „ резистентен екип и устойчива политическа поддръжка “ .

Хинков визира пред „ БНР “ провеждането на състезания за шефове на лечебни заведения , което дефинира като значимо завещание от неговия мандат. Въпреки това, той разкрива, че е бил спрян от „ държавното управление, премиера, вицепремиера “ да приключи тази самодейност, като се слага под въпрос нуждата от бистрота и обективност в такива процеси.

В подтекста на по-широките проблеми в системата проф. Хинков не пропуща да спомене и проблема с болничното заведение „ Пирогов “, който разказва като „ продължаващ скандал “ . Ситуацията, при която шеф продължава да заема поста си макар решение за отстраняването му, илюстрира дълбоките систематични дефекти, които съгласно него „ би трябвало да се вземат решение редовно “ .

Бившият министър обръща на проблемите, свързани с построяването на новата детска болница и нуждата от законодателни промени, които да улеснят процеса. Той акцентира неравнопоставеността сред държавни и частни лечебни заведения и предлага решение, при което „ Народното събрание да освободи тази болница от публични поръчки, с цел да може бързо да бъде приключена “ .

Проф. Хинков показва угриженост по отношение на периодическото изгубване на медикаменти и показва като завещание своето предложение за удължение на периода за възбрана на изнасянето им.

Той акцентира систематичния темперамент на проблемите в опазването на здравето и нуждата от правосъдна отговорност за непозволените дейности на шефове на лечебни заведения. Проф. Хинков оставя зад себе си портрет на здравната система, изправена пред голям брой провокации, които изискват целенасочени и устойчиви решения.

„ Галъп “ регистрира: Ниско доверие в НЗОК и паника във финансирането на опазването на здравето

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР