Бившият заместник-министър на икономиката Александър Манолев от ГЕРБ е наел

...
Бившият заместник-министър на икономиката Александър Манолев от ГЕРБ е наел
Коментари Харесай

Зам.-министър на ГЕРБ загази! Александър Манолев ударен от САЩ за корупция – нае си лобист

Бившият заместник-министър на стопанската система Александър Манолев от ГЕРБ е наел американска лобистка компания, която да го съставлява във Вашингтон. Справка в регистъра с лобисти на уеб страницата на Сената в Съединени американски щати демонстрира, че Манолев употребява услугите на компанията „ Rushmore strategic advisors “ LLC от 17 октомври т.г.

От оповестения документ излиза наяве още, че за Манолев ще лобира американецът Дъглъс Бейкър, който е заместник-помощник-секретар в Министерството на търговията на Съединените щати, както и специфичен асистент на президента по вътрешната сигурност.

Целта е да се отстранен глобите по отношение на Манолев по член 7031(с) от Закона за Държавния департамент, задграничните действия и обвързваните с тях бюджетни средства, заяви проверяващият уебсайт BIRD.

Името на глобения някогашен зам.-министър беше обявено от Съединени американски щати паралелно с това на Делян Пеевски и Илко Желязков, които обаче бяха глобения по различен закон – „ Магнитски “.

В известието на Щатите се споделя, че в качеството си на зам.-министър Манолев е взел участие в корупционни действия, които са подкопавали върховенството на закона и доверието на българското общество в техните демократични държавни институции и публични процеси, в това число употребявайки политическото си въздействие и длъжностни пълномощия за персонална полза.

На Манолев и фамилията му им е неразрешено да влизат в Съединени американски щати.

Бившият зам.-министър на ГЕРБ хвърли оставка през 2019 година около абсурда с първокласните къщи за посетители, строени с пари по европроекти за селски туризъм, а употребени като частни имения.

Реклама

В края на същата година прокуратурата му повдигна обвиняване за приемане на заем посредством показване на погрешни сведения. КПКОНПИ пък стартира произвеждане за спор на ползи по тази причина, до момента в който Манолев е бил член на управата на фонд „ Земеделие “, не е заявил икономическата си съгласуваност с компанията на дъщерята на гледачката на децата му, която е получила малко над 360 000 лева от фонда за къща за посетители.

Наказателното дело против Александър Манолев още не е завършило даже на първа инстанция в Окръжния съд в Благоевград, сподели информация на „ Сега “.

Следващото съвещание по него е планувано за 28 ноември, като до момента са се провеждали почти по едно правосъдно съвещание на месец. Делото за санкцията на Манолев от КПКОНПИ пък стигна до Върховния административен съд, който обаче го върна за преразглеждане.

Кариерата на Александър Манолев стартира професионалната си кариера в Националното съдружие на общините, където дава отговор за подготовката на планове за европейско финансиране.

През 2015 година е назначен е за заместник-министър на Николина Ангелкова в Министерството на туризма във второто държавно управление с министър-председател Бойко Борисов.

През 2016 година поема ръководството на Държавната организация за метрологичен и механически контрол. Ръководи организацията до избирането му за депутат на изключителните парламентарни избори на 26 март 2017 година

Тогава като претендент за народен представител от ГЕРБ в Сандански той получава 6703 преференциални гласа, което го подрежда на трето място в цялата страна по получени преференции.

Манолев беше скъп кадър на ГЕРБ чак до 2019 година, когато избухна абсурда с къщите за посетители с европари.

„ Манолев ще изгори, ще му издигнат днеска, на следващия ден обвиняване и ще го съсипем. Аз го предизвестих “, се чува да споделя водача на ГЕРБ Бойко Борисов в изтеклите записи с неговия глас през 2020 година
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР