Бившият заместник-главен прокурор Мария Шишкова беше назначена за заместник-председател на

...
Бившият заместник-главен прокурор Мария Шишкова беше назначена за заместник-председател на
Коментари Харесай

Бивша заместничка на Цацаров стана шеф в съда в Пловдив

Бившият заместник-главен прокурор Мария Шишкова беше назначена за заместник-председател на Окръжния съд в Пловдив и началник на наказателната му поделение. Шишкова беше препоръчана за позицията от ръководителя на съда Розалия Шейтанова. Досегашната ѝ заместничка Славка Димитрова стана редови арбитър там, заяви.

Този кадрови въпрос провокира напрежение в Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет. И в последна сметка решението беше взето без гласовете на ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов и Атанаска Дишева. Те гласуваха срещу.

Дишева изясни, че не поддържа назначението на Шишкова, тъй като през последните шест години тя не е била арбитър, а е работила в прокуратурата. Постави и въпроса дали Шейтанова е питала други съдии дали желаят да ѝ станат заместници. " Право на един административен началник е да избере самичък своите заместници ", репликира я Даниела Марчева. И добави, че колегията не би трябвало да се меси във въпроси от компетентността на ръководителите на съдилища.

Дишева отговори, че всеки началник си избира заместници, само че решението за назначение се взема от колегията. " Имам съображения, обосновани от справедливи обстоятелства. Не мисля, че сме имали различен път сходна обстановка – някой, който 6 години не е заемал тази служба, на четвъртия месец от възобновяване му в съда, да го назначаваме за заместител на административния началник ", изясни Дишева.

Преди да стане заместител на предходния основен прокурор Сотир Цацаров, Шишкова беше арбитър в ОС-Пловдив и сама изиска да се върне там и то в Гражданското поделение, откакто Цацаров напусна прокуратурата. Тя подаде оставка като зам.-главен прокурор още при започване на декември 2019 година, малко преди Цацаров да поеме управлението на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество. Шишкова обаче бе арестувана в прокуратурата до лятото на тази година.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР