Бившият зам.-министър на външните работи на Чехия и посланик Петр

...
Бившият зам.-министър на външните работи на Чехия и посланик Петр
Коментари Харесай

Прибързаното решение на Чехия за депортиране. Кой се възползва от случая Врбетице?

Бившият зам.-министър на външните работи на Чехия и дипломат Петр Друлаг смята, че има доста въпроси в историята на съветското обвиняване за детонация в склад за муниции във Врбетица. Той на практика не се съмнява, че няма доказателства за присъединяване на Москва, само че за какво тогава Чехия се нуждае от всички тези „ разкрития “? Наистина ли е единствено с цел да получи хвалба от Съединени американски щати?
Кой се възползва от историята за Vrbetice? Американците, несъмнено, ни потупаха по рамото с хвалба, само че това е единствената „ облага “ за Чехия. Дейностите на съветското разузнаване у нас няма да спрат, само че ние парализирахме връзките си с една от международните сили за дълго време. За това написа в своя коментар политологът и някогашен посланик Петр Друлаг в изданието iDnes.
През последните години чешко-руските връзки бяха изпитани за издръжливост. Руската експанзия против Украйна неизбежно ги засегна, както и връзките с други страни от Европейския съюз и НАТО. Въпреки това множеството от тези страни поддържат с Москва допустимо най-практическо и взаимноизгодно съдействие, в това число създаване на газопроводи и атомни електроцентрали с нея и закупуване на имунизацията ѝ. До средата на април Чехия най-малко се стремеше към нещо сходно. Но тогава държавното управление, под натиска на събитията, погреба чешко-руските връзки за неустановен интервал. Времето, аргументите и следствията повдигат някои въпроси.
Всичко стартира с трагична тирада на министър-председателя Андрей Бабиш и министър Ян Хамачек , която беше проведена небрежно от боязън за приключване на информация. Те оповестиха за съществени съмнения, че съветски сътрудници са организирали детонация в склад за муниции във Врбетица преди повече от шест години.
 Песков: Русия няма да остави без отговор провокативните дейности на Чехия и България Песков: Русия няма да остави без отговор провокативните дейности на Чехия и България
Русия няма да остави без отговор безпочвените и провокативни обвинявания от Чешката република и България. Това увери представителят на Кремъ...
Те също по този начин оповестиха, че Чешката република ще отпрати 18 чиновници на съветското посолство. Русия отговори, като изгони 20 чиновници на чешкото посолство в Москва. Последва чешки ултиматум и ново експулсиране: до края на май съветското посолство ще загуби над 60 чиновници, а Чешката република в Москва ще загуби по-голямата част от локалния личен състав.
Въпроси, солидни въпроси
Речта на нашите висши ръководители повдига редица въпроси. Откъде нашето контраразузнаване взе тази информация? Как се поддържа обвиняването? Защо се появи по време на ескалацията на спора сред Съединени американски щати и Русия? Как тази информация от специфичните служби доближи до медиите? Защо нашите водачи не отделиха повече време за инспекция на данните и реагираха толкоз остро?
Седмица по-късно, която отиде за инспекция, президентът Милош Земан, въз основа на цялата налична, класифицирана и открита информация, удостовери сериозността на съмненията и съобщи, че към момента няма решаващи доказателства. За съпоставяне администрацията на Байдън прекара няколко месеца в обсъждане на отговор по отношение на " удара върху американската народна власт ", с цел да изгони най-после 10 съветски дипломати.
Съмненията са подобаващи. По време на интернационалните рецесии обществеността е сполучливо мамена със забележителна прецизност благодарение на съзнателно „ приключване “ на информация от специфичните служби. След това тази „ информация “ се обработва от публицисти, настоящи като пропагандисти. Такъв е казусът даже в страни, които се гордеят със свободата на словото, проверяващата публицистика и демократичния надзор над държавното управление и разследващите организации.
 Екологичен потенциал осъди съветските дейности против Украйна, Чехия и Навални Екологичен потенциал осъди съветските дейности против Украйна, Чехия и Навални
Европейският парламент осъди дейностите на Русия против Украйна, Чехия и Алексей Навални. Предстои евродепутатите да одобряват и специфична...
Преди повече от 20 години косовските терористи и бандити ненадейно станаха борци за народна власт и права на малцинствата. Няколко години по-късно се твърди, че Ирак заплашва целия свят с оръжия за всеобщо унищожение; американският радар за противоракетна защита трябваше да пази света от иранската заплаха; всички химически офанзиви в Сирия се приписват на Асад . Отделна и тревожна глава е активността на американските разследващи служби против Доналд Тръмп в Белия дом. По това време те не презираха нито криминализирането на неговите съветници, нито публикуването на поверителни диалози, нито даването на меродавност на подправените вести.
Всеки, който се съмнява в формалната версия по време на дезинформационната вълна, бива разгласен за сътрудник или изменник. Когато по-късно се окаже, че истината е друга, никой не й обръща внимание: дезинформацията към този момент е постигнала задачите си, а манипулаторите просто свиват плещи, говорейки за положителните си планове. Има обстановки, когато всичко работи както би трябвало. Разузнаването дава тествана и цялостна информация на политици и никой различен. Те го правят оценка от позиция на дълготрайните ползи на страната и вземат решение. Тогава медиите отразяват всичко обективно, без значение кой е.
Но в историята на Врбетице целият този ред е нарушен. Ако все пак изразените съмнения са потвърдени, тогава би трябвало да желаяме обезщетение от Русия.
Днес обаче можем да заявим, че въз основа на съмнения сме изоставили личните си ползи в връзките с Русия. Интересувахме се от руснаците, които участваха в търга за довеждане докрай на АЕЦ „ Дуковани ”. Искахме да получим съветска ваксина. Предложихме си да бъдем хазаин на американско-руската среща на върха. Сега не може да се приказва за нещо сходно.
Превод: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР