Бившият японски премиер Шиндзо Абе почина, предаде Ройтерс, като се

...
Бившият японски премиер Шиндзо Абе почина, предаде Ройтерс, като се
Коментари Харесай

След стрелбата: Шиндзо Абе почина от раните си

Бившият японски министър председател Шиндзо Абе умря, съобщи Ройтерс, като се базира на известие на телевизия Ен Ейч Кей.

Абе беше прострелян в тил от незнаен мъж тази заран по време на предизборна тирада.



Полицията е задържала нападателя на мястото на престъплението - 41-годишния Тецуя Ямагами, гражданин на Нара. От него е било иззето оръжие.


Абе е паднал на земята, облян в кръв. Откаран е в болница, в доста тежко положение.

Шиндзо Абе е японски държавен и политически активист, 90-и министър-председател на Япония през 2006 – 2007 година и 96-и министър-председател на Япония от 26 декември 2012 до 16 септември 2020 година, ръководител на Либерално-демократическата партия на Япония.

Той е единственият след Шигеру Йошида, който заема този пост за повторно.

Абе е най-младият министър председател на Япония за цялата ѝ история. Произхожда от известна в политическия свят фамилия. Дядо му по майчина линия – Нобусуке Киши, е министър-председател, а татко му Шинтаро Абе е министър на външните работи на Япония. През 1977 година

Шиндзо Абе приключва факултета по политология в Юридическия факултет на университета Сейкей. През същата година стартира да учи британски език, след което постъпва в Университета на Южна Калифорния (САЩ).

Политическата си кариера стартира през 1982 година като секретар на министъра на външните работи. Става член на Либерално-демократическата партия на Япония. От 1993 година Абе е народен представител в японския парламент. От 2000 година Абе работи в държавното управление на Мори и Коидзуми.

От 2003 до 2004 година е общоприет секретар на партията си. На 26 декември 2006 Народното събрание го утвърждава на поста министър-председател. В края на август 2020 година подава оставка по здравословни аргументи.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР