Бившият вратар на Левски и по-късно президент на клуба Томас

...
Бившият вратар на Левски и по-късно президент на клуба Томас
Коментари Харесай

Лафчис: Новото правило на БФС е престъпление към футбола

Бившият вратар на " Левски " и по-късно президент на клуба Томас Лафчис остро разкритикува признатото от Изпълкома на БФС решение, съгласно което от идващия сезон в България няма да могат да играят вратари, които не са жители на Европейски Съюз.

" За първи път в света слушам такова нещо, което да лимитира избран пост. Този вратар на следващия ден може да играе централен нападател, може да играе десен бек. Това е, меко казано, закононарушение към футбола. Ако желаят поради някого да се вършат такива решения, могат да намерят други способи. За мен е безусловно непрозрачно това решение. Как е взето, под какъв напън е взето и за кого е взето? ", разяснява Лафчис пред bTV.

Той е изцяло прав, че решението е взето непрозрачно. За съвещанието на Изпълкома се разбра постфактум - едвам във вторник следобяд, когато на уеб страницата на БФС излязоха взетите решения. Обикновено се афишира най-малко ден авансово за срещите на висшия управителен орган във футбола ни, а доста постоянно и за дневния ред.

От друга страна, сходно решение се взима след деликатен разбор. Такъв не е показан обществено. А се оказва дори, че не е и юридически. Поне това заяви организаторът по образователната и научната работа в Българската треньорска школа по футбол (БТШФ) доцент Михаил Мадански. Нещо повече, от негово изявление пред радио " Дарик " излиза наяве, че школата въобще не е предложила сходно предписание. Макар на уеб страницата на БФС ясно да написа: " Ръководните фактори в българския футбол също по този начин одобриха предлагането (...) на треньорската школа за възбрана присъединяване на вратари с паспорти от страни отвън Европейския съюз в професионалния ни футбол от началото на спортната 2020/2021 година. " Което значи, че оповестяването на решението е било съпроводено с обществена операция.

" Има една подправена и една същинска вест. Фалшивата вест е, че треньорската школа има нещо общо с това предложение. Истинската вест е, че преподавателите в треньорската школа са отговорни за настоящето положение на българския футбол. Разговарях с другите сътрудници от треньорската школа и най-много с господин Юри Николов (б.р. - зам. шеф на БТШФ). Не сме обсъждали, не ни е поставян въпрос, не сме правили никакви проучвания, не сме взели участие в сходно разискване с сходни оферти. Останах извънредно сюрпризиран от сходно нещо. Лъчезар Димитров е спортно-технически шеф на БФС и шеф на треньорската школа... Може той в персонално качество да е направил някакво предложение, само че тъй като е в чужбина, не може да беседваме с него. От други източници разбрахме, че той също е останал извънредно сюрпризиран и не знае от кое място е пристигнало предлагането... Ние не сме взели участие в сходно мероприятие и в никакъв случай не сме предложили сходно нещо ", ясно сподели Мадански.

Думите му още повече ускориха подозренията към това решение, което с всеки минал ден затвърждава убеждението, че визира най-много главния вратар на " Левски " сега Милан Миятович. Именно поради черногореца синът на президента на БФС Борислав Михайлов - Николай, загуби титулярното си място.

От БФС към този момент не пожелават да разясняват. Но пък адвокати, които са профилирани по спортно право, са безапелационни, че решението на всичкото от горната страна е и непозволено. " Рестрикцията за вратарите нарушава закона. БФС вкарва възбрана за нещо, което Законът за спорта позволява. Освен това чужденците отвън Европейски Съюз получават позволение за работа по Закона за поощряване на заетостта ", разяснява също пред bTV юрист Радостин Василев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР