Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, който защитаваше създаването на специализираните

...
Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, който защитаваше създаването на специализираните
Коментари Харесай

Цветанов иска закрие собственото си творение - спецпрокуратурата

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, който защитаваше основаването на профилираните съд и прокуратура, до момента в който беше в ГЕРБ, към този момент желае закриването им. В изявление пред Българска национална телевизия във вторник той изясни, че това ще е част от предизборната стратегия на новата му партия – " Републиканци за България ". Цветанов, който самичък е бил разпитван няколко пъти, изясни, че двете институции се употребяват за напън.

" Към сегашния миг чувството, което има в българските жители, е, че това е част от детайла за политически напън върху неуместните на деня ", сподели той.

Когато бях министър, нямаше спецпрокуратура

Спецсъдът и прокуратурата бяха основани от първия кабинет на ГЕРБ, в който Цветанов бе вътрешен министър. Те заработиха на 1 януари 2012 година като концепцията беше да се занимават с делата против проведени незаконни групи и процесите да завършват бързо. През годините обаче компетентността им се разшири със законови промени, прокарвани главно от ГЕРБ, чиято парламентарна група ръководеше Цветанов. Така на спецсъда станаха подсъдни корупционни и длъжностни закононарушения, тежки закононарушения като тероризъм и други

От в началото заложената концепция за бързо правораздаване не остана нищо. В спецсъда има висящи от години каузи, които по този начин и не завършват. Междувременно обаче всички значими следствия бяха съсредоточени в спецпрокуратурата, чийто бивш шеф Иван Гешев сега е основен прокурор.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР