Бившият външен министър печели изборите с близо 52%Никос Христодулидис ще

...
Бившият външен министър печели изборите с близо 52%Никос Христодулидис ще
Коментари Харесай

Никос Христодулидис е новият президент на Кипър

Бившият външен министър печели изборите с близо 52%

Никос Христодулидис ще бъде новият президент на РепубликаКипър, откакто бяха оповестени публично окончателните резултати от преброяването на гласовете, подадени на втория тур на президентските избори през днешния ден.

Бившият външен министър и самостоятелен кандидатНикос Христодулидис, подсилен от редица центристки обединения, печели с % 51,91 % от гласовете. Опонентът му Андреас Мавроянис, който беше подсилен от най-голямата лява групировка АКЕЛ, получава 48,09 %.

Още преди оповестяването на формалните резултати Мавроянис се обади по телефона на Христодулидис и го поздрави за изборната победа. Победителят получи поздравления още от сегашния президент Никос Анастасиадис и от водача на най-голямата дясноцентристка партия Демократически общ брой (ДИСИ) Авероф Неофиту.


Христодулидис към този момент е бил поздравен за изборната си победа и от ръководителя на Европейския парламент Роберта Мецола и от сръбския президент Александър Вучич, заяви КНА.

Бъдещият президент на Кипър е 49-годишен и по време на огромна част от десетгодишното ръководство на сегашния президент Никос Анастасиадис беше първо представител на държавното управление, а след това и министър на външните работи. Миналата година обаче подаде оставка и разгласи кандидатурата си за президент, което провокира раздор сред него и към този момент някогашната му партия, Демократическия общ брой, който издигна кандидатурата на водача си Авероф Неофиту.

Победата на Христодулидис се счита за предстояща, тъй като всички социологически изследвания преди изборите предвидиха, че той ще завоюва на втория тур. Явно Христодулидис е съумял да активизира зад кандидатурата си повече гласове от отпадналите претенденти и най-вече от десницата макар опасенията, че мнозина от последователите на ДИСИ, няма да го поддържат, тъй като го държат виновен за неуспеха на формалната им кандидатура.

Сред главните точки в програмата на Христодулидис са опазване на финансовата дисциплинираност и обезпечаване на икономическа непоклатимост, европейска ориентировка и развиване на съюзите със страни от района и Съединени американски щати. Смята се, че позицията му е по-твърда във връзка с кипърския въпрос в съпоставяне със противника му Мавроянис.

Новият президент ще заеме поста от сегашния Никос Анастасиадис на 1 март.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР