Бившият външен министър Надежда Нейнски и дипломатът Милен Керемедчиев виждат

...
Бившият външен министър Надежда Нейнски и дипломатът Милен Керемедчиев виждат
Коментари Харесай

Нейнски: Смятам, че Митрофанова трябва да бъде обявена за персона нон грата

Бившият външен министър Надежда Нейнски и дипломатът Милен Керемедчиев виждат мотиви за оповестяването на съветския дипломат у нас за личност нон грата.

„ Госпожа Митрофанова отхвърли да отиде на среща в Министерство на външните работи, каквато е нормалната процедура, когато една страна отзовава дипломати. В Полша посланикът незабавно отиде в тяхното външно министерство. Тя отхвърли да се срещне и с министър-председателя Кирил Петков, за което му се била извинила, само че това не е неточност на езика, с цел да се извиниш. При Митрофанова това се трансформира в процедура и тя се държи по един в действителност възмутителен метод за един посланик”, съобщи Нейнски.

По думите й съветският дипломат у нас демонстрира пренебрежение към нашата страна. Според Нейнски тя предизвика в държанието си, с цел да види до каква степен можем да стигнем.

„ Аз считам, че Митрофанова би трябвало да бъде оповестена за личност нон грата, само че това нещо би трябвало да бъде съпроводено с доста смели решения – България би трябвало да даде военна помощ на Украйна. Колкото и да се снишава България – ние към този момент сме част от неприятелските страни за Русия”, счита дипломатът.

Според някогашния външен министър, дейностите и изявленията на съветския дипломат целят дестабилизиране на държавното управление у нас и евентуално заменянето му с друго.

„ Не бих се изненадала на следващия ден Русия да реши да освободи нашите русофили, които не са съгласни с политиката на правителството”, акцентира Надежда Нейнски.

„ Посланик Митрофанова е отракан посланик, това не са прояви на някакви истерични изявления. Това са целенасочени изявления и целенасочена акция към България”, счита Милен Керемедчиев.

„ Кой различен дипломат си разрешава да води подобен звук към приемащата страна. Само посланиците в България и Северна Македония си разрешават подобен речник. Митрофанова продължава да води хибридната офанзива, виждайки слабите позиции и нерешителността на нашата външна политика. Тя знае, че няма да бъде изгонена, защото няма задоволително храброст в правителството”, добави той.

Според него в случай че Митрофанова предизвика изгонването си, „ още повече ще ускори русофилските мераци, с цел да доближи до разделяне в обществото”.

„ Трябва да работим за понижаване на въздействието на съветското посолство, което е едно от най-многочислените в България”, счита Керемедчиев.

Очакването му от диалозите през днешния ден в Брюксел, за които дойде и американският президент Джо Байдън са да има напън за понижаване на енергийните доставки и търговията с енергийни източници с Русия.

„ Аз също позволявам сходно нещо”, съобщи Нейнски. „ Всички страни, които наливат пари в търговията с газ, финансират Путин”, сподели Нейнски.

Относно заплащането на газа в рубли, Керемедчиев изясни, че по въпроса има доста неясноти, като да вземем за пример по какъв курс ще бъдат плащани тези доставки. Според Керемедчиев по този метод Путин желаят да вдигне изкуствено курса на рублата с такива механизми, тъй като тя сега е в свободно рухване.

„ В съществуващите контракти няма уговорка за възнаграждение в рубли, а това значи предоговаряне. Русия затвори един от главните си петролопроводи през Азовско море. Всичко това нагнетява напрежение, с цел да подвига цените на петрола и газта”, сподели Керемедчиев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР