Бившият външен министър на България Надежда Нейнски смята, че не

...
Бившият външен министър на България Надежда Нейнски смята, че не
Коментари Харесай

Надежда Нейнски за Шенген: ЕС вижда България като част от проблема, а не като част от решението

Бившият външен министър на България Надежда Нейнски счита, че не всичко е изгубено по повод участието на България в Шенген, макар следващия отвод на Австрия за влизане на България в шенгенското пространство.

Според нея до декември, когато би трябвало да бъде взето и окончателното решение, България би трябвало да задейства " тихата " дипломация и да употребява всички лостове, с цел да убеди Европейски Съюз, че е част от решението, а не част от проблемите на Шенген.

По Нова телевизия тя съобщи, че държавното управление би трябвало да структурира един проект и да " въоръжи с причини " всички, в това число и опозицията, които са членове на разнообразни европейски политически фамилии и могат да въздействат на разнообразни равнища, тъй като става въпрос за национална цел и участието в Шенген ще бъде от изгода за всички.

" Проблемът е, че Европейски Съюз вижда България като част от казуса, а не като част от решението. Слушах доста деликатно причините на австрийската страна и за тях те звучат безапелационно - има проблеми с Шенген, с мигрантите, редица страни вкарват вътрешен надзор. Те не виждат България, която може да помогне, а виждат страна, която е част от проблемите, които затрупаха Шенген ", разяснява Надежда Нейнски.

Според нея казусът е в доверието и напомни, че тя също е взела участие в сходни договаряния.

" Знам, че в последна сметка всичко опира до доверието. Когато водихме дебата за отпадане на визите, ние не бяхме нито член на НАТО, нито на Европейски Съюз. Водеше се война наоколо, а единствено допреди месеци България беше една банкрутирала страна. Ситуацията не беше доста по-благоприятна тогава, само че имаше една голяма разлика и това беше основно - голямото доверие, с което нашето държавно управление се ползваше ", напомни Нейснки и добави, че тогава България е била обсъждана като част от решението, а не като част от казуса.

" Те виждаха в нас сътрудници. България би трябвало да изиграе по този начин картите си, че в нея европейската общественост да вижда сътрудник ", сподели още тя.

Според нея страната ни би трябвало да излезе от ролята на " молител и да покаже, че може да бъде сътрудник "

Тя обърна внимание и на непрекъснатата демонсртация на липса на доверие сред ръководещите обединения.

" Когато приказвам за доверие, няма по какъв начин ръководещата сглобка непрестанно да твърди, че между тях нямат доверие и да са в един режим на " брак по насила ", сподели Нейснки.

Подобна е обстановката в Румъния и там има ротационно държавно управление. Така двете страни основават усещане, че имат " краткотрайни структури ", които могат да бъдат повлияни от локални избори и друго

" Това, което споделят от Европейски Съюз е - оправете си първо вътрешните въпроси и по-късно ще ви приемем в Шенген. Ако вие между тях нямате доверие, по какъв начин очаквате ние пък да ви имаме ", изясни дипломатът.

Според нея би трябвало да се включи тихата дипломация.

" Смятам, че би трябвало да се приказва с европейските фамилии, всяка една от партиите би трябвало да употребява авторитетните си хора в другите политически фамилии в Европа, тъй като те могат да повлияят в една или друга посока ", сподели Нейнски.

" Смятам, че не всичко е изгубено лобирането и този напън би трябвало да продължи, считам, че би трябвало да търсим партньорство с Румъния по тази тематика с възпирането ", сподели още тя.

Тя разяснява и комплицираната обстановка в Израел. Според Надежда Нейнски се прави опит да се избегне влизането в Газа от Израел и това е по-доброто решение, счита тя.

" Смятам, че влизането в Газа ще бъде покруса и за двете срани. Защото „ Хамас “ управлява тази територия от години и е основал тунели, които по-мащаб са по-големи в сравнение с територията от горната страна и влизането на армията на Израел в Газа ще бъде покруса за двете страни.

Тя напомни, че това е война само че " постоянно би трябвало да си припомняме, кой изостри спора ".

Според нея една от огромните интернационалните тематики е да не се допусне „ Хизбула “ да не се включва в този спор, тъй като това " ще промени цялата карта ".

" Наистина значимо е „ Хамас “, която е приета за терористична организация да бъде обезглавена, само че да не докара това до доста цивилни жертви ", заключи дипломатът.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР