Бившият склад на О. М. Курбапиянъ на ул. Кирил Христов

...
Бившият склад на О. М. Курбапиянъ на ул. Кирил Христов
Коментари Харесай

Складът на Курбапиянъ в Тютюневия град е обявен за паметник на културата

Бившият склад на " О. М. Курбапиянъ " на ул. " Кирил Христов " 1  в Тютюневия град  да бъде разгласен за единична архитектурно-строителна недвижима културна полезност  с категория „ Местно значение ”, реши Специализираният експертен съвет за недвижимо културно завещание към министъра на културата.
Прочетете още
„ Складът има културна и научна стойност и социална значителност като изявен систематичен детайл с висока степен на материална и образна достоверност в отбор с висока културно-историческа стойност. Той е скъпо материално удостоверение за интервала на бурното развиване на промишлеността в Пловдив и има архитектурно-строителна стойност от голяма важност за запазване на културната еднаквост на зоната на тютюневата промишленост в града ”, означават специалистите от Националния институт за недвижимо културно завещание в направения за обекта фиш.

Според експертите, във висока степен е съхранена достоверността на фасадното и градивно решение на склада. Запазена е и истинската железна дограма на всичко прозоречни отвори, чиито харектерни членение и сечение на профила имат значима роля в облика на постройката.

Обектът попада в териториалния обсег на Групов арпеологически и архитектурно.стнроителен монумент на културата, монумент на урбанизма и културен пейзаж - Историческа зона " Филипопол-Тримонциум-Пловдив " - система от улични ансаблли по ул. " Ивван Вазов " и ул. " Цанко Дюстабанов ".

В предписанията от вложителите се изисква възобновяване на всички декоративни фасадни детайли по пример на съхранените достоверни - лизени,щукатурни рамки над прозоречните отвори. Трябва да се извърши реституция и консервация на прозоречните дограми, позволява се тяхното повтаряне с нова дограма, отдръпната на разстояние от достоверната на база на изпълнената към този момент система в южната част на първо равнище. Новата интервенция да се хармонизира с достоверната дограма като членение, цвят, сечение на профилите и да не нарушава характера на фасадите. Изисква се замяна на входната врата по прилика на съхранени образци от епохата, тя да бъде съобразена със стилистиката на фасадата и да бъде дървена.

Инвеститорите би трябвало да запазят на конструктувната система, позволяват се намеси  единствено след градивно снимане и проучване. Изисква се и унищожаване на съществуващата козирка на фасадата на ул. „ Г. М. Димитров ”. Допуска се монтирането на нова, само че съобразена с характера и материалното решение на фасадата.

Допускат се промени в достоверната планова скица за нови функционалности и градивни намеси за подсилване на постройката, без да се трансформират уличните фасади като се изключи минимални промени за достъп до улицата. Не се позволява окачването на климатици на външни фасади.

Допуска се надстрояване с мансарден покрив на разстояние най-малко 3 метра от външните фасади по ул. " Г. М. Димитров " и ул. " Кирил Христов ". Допуска се и продължение в рамките на поземления парцел, което да не надвишава височината на съществуващия размер.

Именно тази част от предписанията на НИНКН накара част от експертите в СЕСОНКЦ да гласоподават въздържали се. Складът има утвърден от Министерство на културата Подробен устройствен план и РУП с планувано надстрояване.

Последната глоба дали постройката ще бъде недвижима културна полезност е на министъра на културата, който би трябвало да издаде заповед, с цел да се случи това.

Собствениците имат право да апелират не се включиха в съвещанието на СЕСОНКЦ, макар че бяха поканени.




Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР