Бившият шеф на НСБОП ген. Кирил Радев разследвал КомандираИван Костов

...
Бившият шеф на НСБОП ген. Кирил Радев разследвал КомандираИван Костов
Коментари Харесай

Костов забранил да се проверява приватизацията/ОБНОВЕНА/

Бившият началник на НСБОП ген. Кирил Радев разследвал Командира
Иван Костов като министър председател забранил на шефа на НСБОП ген. Кирил Радев да проверява приватизацията. Това разкри самият военачалник в изявление за бТВ. Вътрешният министър по това време Богомил Бонев извикал Радев и му споделил: „ Премиерът забрани да се работи по случаите на приватизация ”. И все пак имаше 26 такива случая, по които работехме, сподели ген. Радев. Той подвигна завесата към двата отчета на – на НСС и на НСБОП, след които Командира сменя 10 министри.

Първият направил днешният началник на Костовата пария Демократична България Атанас Атанасов, тогава шеф на национална работа „ Сигурност ” /НСС/. Вторият бил документът на ген. Радев, направен от НСБОП. Първият отчет бил омаскаряващ, без фактология, до момента в който вторият бил с годни за съд доказателства, акцентира Радев. Ден по-рано Атанасов разгласи, че в оня негов отчет имало данни за корупционни практики, свързани с Русия, за трима министри и двама зам.-министри. Кирил Радев сподели, че няма данни за това. В неговия документ не попадал нито един от министрите, уволнени от Костов.

Докладът на Атанас Атанасов изяде главата на президента Стоянов. Атанасов има грях към хората, които си отидоха поради него и този отчет, който се показваше тогава, съобщи ген. Радев. Никой и да през днешния ден не споделя, че следствия по него няма, само че подозрението върху тези хора остана, виновността се трансферира върху децата и внуците им, възмути се генералът.

Той разкри, че в отчета на НСБОП са били обвинените през днешния ден емблематични предприемачи на прехода Миню Стайков и Ветко Арабаджиев. По това време имахме разработки за контрабандата на захар и алкохол. В тях са днешните герои, които топлят арестите – Ветко Арабаджиев по линия на захарта, Миню Стайков – на спирта, сподели Радев и добави, че парите отивали при хора с отговорност. Не загатна обаче имена.

„ Не имах вяра, че тези техни случаи още веднъж ще са обект на следствие ”, сподели Радев и изрази страдание, че тогава не се е намерил прокурор като Иван Гешев, който да поддържа НСБОП. Сега обаче е уверен, че с основен прокурор Иван Гешев следствието ще стигне до дъно.

Ген. Радев хвърли светлина и върху връзките си с Емануил Йорданов, който сяда в стола на Богомил Бонев като МВР-шеф. Не можех да работя с новия министър. Всичко беше под негов надзор, нямах тласък да работя, сподели Радев и се възмути по какъв начин при една  оперативна разработка се наложило доста пъти да желае Йорданов да разпише СРС. Накрая отишъл в кабинета му, а министърът споделил: „ Ако можеш да си намериш преписката след всички останали на бюрото… казусът е твой ”.

Имах конфликт с премиера, тъй като се оказах единственият човек, който го е разследвал, разкри още Кирил Радев. Ставаше въпрос за съответна кореспонденция за неговия сподвижник Веселин Баневски. Оказа се, че има защо да се тормози. Той ме извика в кабинета си и сподели: Ти ме разследваш, искаш да докажеш, че съм нарушител ли ”. Отговорих му не, ето преписката, има въпроси, на които би трябвало да отговорите, сподели ген. Радев. След този диалог обаче го освободили.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР