Бившият шеф на Комисията за противодействие на корупцията и за

...
Бившият шеф на Комисията за противодействие на корупцията и за
Коментари Харесай

Пламен Георгиев заминава за Валенсия като консул в средата на октомври

Бившият началник на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество Пламен Георгиев отпътува като наш консул във Валенсия в средата на месец октомври. Той подава своята оставка като прокурор в Специализираната прокуратура, която в сряда ще бъде прегледана като изключителна точка на съвещанието на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет. Георгиев изясни, че цялата процедура по одобряването му за български консул във Валенсия е завършила.

През август на закрито съвещание държавното управление утвърди назначението на експредседателя на КПКОНПИ. Той подаде оставка от поста в комисията в последния ден на юли и още същия ден оставката му бе утвърдена от Народното събрание. Георгиев изясни оставката със абсурда с терасата на жилището му в София, върху която съгласно Столична община има издигнати противозаконни постройки.

Пламен Георгиев бе една от фигурите в сагата "Апартаментгейт ". Той излезе в дълъг отпуск до приключването на инспекциите за покупката на първокласния му парцел. Данъчната администрация и държавното обвиняване бяха фокусирани и върху произхода на средствата за закупуването на тризонета в квартал "Гео Милев ". Все още Национална агенция за приходите, прокуратурата и Столична община не са оповестили съответни резултати от инспекциите. Въпреки това Георгиев твърди, че Национална агенция за приходите не е разкрила никакви нарушавания при него или фамилията му.

За разлика от посланическите назначения, консулските не се съгласуват с президента Румен Радев, който в разгара на "Апартаментгейт " разгласи, че смъква доверието си от Георгиев. След решението на кабинета трябваше да стартира преписка с испанските управляващи, с цел да се съгласят с българското предложение. Това се официализира с така наречен "консулски патент ", едвам след приемането на който Пламен Георгиев може да поеме новата си позиция. Заради нея той трябваше да изиска от Прокурорската гилдия да го освободи от прокурорската служба.

Георгиев беше измежду първите претенденти за работа в новосъздадената през 2011 година Специализирана прокуратура. До 1 януари 2012 година когато тя стартира работа, той беше заместител правосъден министър в първото държавно управление на Бойко Борисов. Предишният състав на Висш съдебен съвет го назначи и за заместник-председател на спецпрокуратурата. Висш съдебен съвет обаче го възвърне на редова работа, така в молбата си до прокурорската гилдия Георгиев самичък бе изискал това.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР