Бившият шеф на БНР Андон Балтаков разказа пред 24 часа

...
Бившият шеф на БНР Андон Балтаков разказа пред 24 часа
Коментари Харесай

Бившият шеф на БНР: Дни преди изборите ми разбиха апартамента, нарочно прикрих случая

Бившият началник на БНР Андон Балтаков описа пред " 24 часа " за влизане с щурм в дома му и  претърсване с евентуална цел заплашване. По думите му това се е случило преди изборите и е една от аргументите той да се усеща физически заплашен.

Ето описа му:

Прибрах се в София на 27. 6. 2021 (неделя) с концепцията да премисля основните точки във връзка с вътрешноорганизационната непоклатимост, външните опити за разлюляване на БНР , водещите оперативни задания за второто полугодие на 2021 година от управническата ми идея и подготовка на капиталовата стратегия за 2022 година. След като влязох в жилището и видях калните стъпки в коридора, отидох в гостната и видях дрешника отворен. В спалнята - още кални стъпки, а облеклата в скрина разхвърляни. В дневната - кутия с чай и мръсна чаша на плота. На един от столовете към масата някой умерено си беше седял да си почива. Проверих документите си - нищо не липсваше.

Проверих прозорците и видях, че алуминиевият панел на вратата към терасата е разрязан.



Разбитата врата на терасата при взлома в жилището на Балтаков през юни СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Потърсих аварийните ключове, които оставям в ниша до вратата - нямаше ги. Минаваше 19,30 ч. Отидох до паркинга на БНР , взех автомобила, върнах се до кооперацията ми, взех си неразопакования куфар и един костюм и отпътувах за Благоевград, където живях пет дни.



Разбитата врата, снимана от вътрешната страна

" Защо не алармирах полицията незабавно - притеснявах се, че дни преди изборите и аз, и БНР щяхме да се превърнем в вест и да бъдем употребявани в политически подтекст. На идващия ден, понеделник, в 10 часа беше награждаването на Детския хор на БНР от президента. В 9,50 ч паркирах колата ми на мястото на някогашния пантеон. И по този начин до петък: София-Благоевград-София. Всеки ден пътешестване по 100 км в едната посока, до момента в който се сменят вратите на жилището и се конфигурира видео наблюдаване и тревога ", изясни той.

" Дни по-късно открих, че от облеклата липсваха сако и чифт панталони, както и бизнес чанта. Цялото това изпитание за остарели облекла. Почти минимална възможност има сюжетът за обир посредством щурм. Престъпниците са имали цялата независимост и опция да изнесат целия апартамент без проблем, защото са имали ключовете за входа на кооперацията и жилището. Хипотезата за " изпращаме ти сигнал да внимаваш " е с по-висока възможност (както ми споделиха и криминалисти) - политически или стопански - не знам. Както е видно от фотосите, взломът е изработен, тъй че да останат следи, тъй като можеше да бъде изработен и доста ювелирно ", сподели още Балтаков.

" БНР постоянно е било поле на политически и бизнес ползи - партии, компании по публични поръчки, организации, които са се възползвали от активи и креативен запаси на БНР. Сметната палата осветли доста от порочните практики, а по мое време дадох бистрота на поръчките с публични средства. Предполагам, че дейностите ми да огранича сходни практики са се сторили на някои хора заплашителни. Няколко пъти към този момент ми бяха казвали: " Господин Балтаков, тук е България, а не Америка. " Каквото и да значи това. А и фактът, че 18 месеца опитите да ме " създадат дисциплиниран " удрят на камък, като че ли оставиха физическата опасност като единствена алтернатива ", добави някогашният началник на БНР.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР