Бившият румънски президент Траян Бъсеску, който участва в голям митинг

...
Бившият румънски президент Траян Бъсеску, който участва в голям митинг
Коментари Харесай

Траян Бъсеску поведе масов митинг в Кишинев с искане за обединение между Румъния и Молдова

Бившият румънски президент Траян Бъсеску, който взе участие в огромен протест в Кишинев във връзка 100-годишнината от обединяването на Бесарабия и Румъния през 1918 година, прикани парламентите на Румъния и Молдова да гласоподават допустимо най-бързо за обединяване на двете страни, оповестява Българска телеграфна агенция. Хиляди хора се събраха на Площада на Великото национално заседание в молдовската столица, като пееха химните на двете страни и настояха за обединяване.

Траян Бъсеску прикани парламентите на Румъния и Молдова да гласоподават за обединяване на двете страни, като акцентира, че " живеем съгласно волята на Сталин и Хитлер, живеем съгласно омразния пакт Рибентроп-Молотов ".

Бившият държавен глава, който е почетен ръководител на молдовската Партия на националното единение, е дълготраен покровител на концепцията за обединяване на Румъния и Молдова. Заради тази позиция предходната година молдовският президент Игор Додон му лиши молдовското поданство.

По време на митинга кметовете на над 100 обитаеми места в Молдова подписаха декларация за обединяване с Румъния. Според уредниците в шествието са взели участие към 100 хиляди души.

Unionists of #Mildova held a symbolic meeting to the " unification " with Romania in #Chisinau, dedicated to the 100th anniversary of the accession of #Bessarabia to #Romania. via @ziarul_de_gardapic.twitter.com/hv8ww5IEZP
— Hromadske Int. (@Hromadske) March 25, 2018
Същевременно проруският президент на Молдова Игор Додон и Социалистическата партия насочиха редица послания против протестиращите. Той упрекна румънския парламент в " нападателна политика " и акцентира, че 70 % от молдовците са срещу обединяване с Румъния.

Додон предизвести, че връзките сред Молдова и Румъния може да станат като тези сред Украйна и Русия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР