Бившият районен прокурор на София заяви пред парламентарната комисия по

...
Бившият районен прокурор на София заяви пред парламентарната комисия по
Коментари Харесай

Невена Зартова: Не съм осъществявала чадър над Нотариуса

Бившият областен прокурор на София съобщи пред парламентарната комисия по случая " Мартин Божанов ", че няма да се изненада и в случай че й бъде повдигнато обвиняване
Бившият областен прокурор на София Невена Зартова е била поканена да се причисли към кръга на Петьо Петров - Еврото, само че отказала. Това заяви самата тя пред парламентарната комисия за инспекция на обстоятелства и условия, свързани с активността на групата към убития Мартин Божанов, за която има улики, че е закриляна от висши прокурори и политици.

Тя бе безапелационна, че не дава отговор на истината изказванието, че е осъществявала " чадър " над Нотариуса. 

" В Софийска районна прокуратура в никакъв случай не е осъщестяван чадър. Нито бранене на сянка, нито нещо сходно върху преписки и досъдебни производства, свръзани с Мартин Божанов, нито с друго правосъдно произвеждане. Разбирам, че в този момент е комфортен миг за лов на вещици и е нужна изкупителна жертва ", добави тя. 

Зартова означи, че не схваща за какво името ѝ е било забъркано в тази ситуация на гръцките жители, които настояват, че им е оказван напън от групата към Божанов.

" Допускам, че по отношение на тях фактически е сбъднат рекет, изнудване, с или редом с присъединяване на Божанов, Атанасов и може би и други юристи ", добави тя.

Зартова уточни, че не познава двамата гърци - Анастасиос Дикос и Йоаким Каламарис, които участваха на съвещанието.

Във връзка с подадените оставки от заместниците ѝ, които се разграничават от нейните дейности, Невена Зартова уточни, че знае, че те са били принудени. Зартова сложи въпроса, че в случай че нейните сътрудници като заместител административни ръководители могат да бъдат принудени, какво друго би се случило с други прокурори.

" Позорното в тази ситуация е опитът да се принуждават магистрати - заместници на административния началник. Ако по този метод със закани, закани, обещания могат да бъдат принудени хора, с които до през вчерашния ден сме седяли на една маса и сме били другари, с такава лека ръка да подпишат една такава декларация, че се разграничават от мои дейности, не знам по какъв начин биха били принудени редови прокурори ", категорична бе Зартова.

По думите й, тя е била предизвестена от сътрудници, че се приготвя и второ искане за дисциплинарна инспекция, която по-късно е станала факт. " След две дисциплинарки няма да се изненадам и обвиняване да ми бъде повдигнато ", разяснява Невена Зартова.

Четиримата някогашни заместници на към този момент някогашния областен прокурор на София - Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев, които бяха в залата, обаче отрекоха изказванието, че са били принудени и показаха, че дружно с Невена Зартова са обсъждали да си подадат оставките, по-късно всеки е имал няколко дни да си намерения.

Четиримата обясниха, че са изчакали дали техният началник ще си подаде оставката, само че това не се е случило. Впоследствие те са си подали заедно оставката. Обяснението им е, че са подхванали това деяние поради насъбрано напрежение в районната прокуратура поради няколко следващи инспекции на работата на прокурорите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР