На бившия президент на Замбия Едгар Лунгу е забранен „политически“ джогинг

...
Бившият президент на Замбия Едгар Лунгу е предупреден да не
Коментари Харесай

Бившият президент на Замбия Едгар Лунгу е предупреден да не бяга на обществени места, тъй като полицията описва седмичните му тренировки като „политически активизъм".

Неговите съботни срещи с обикновени граждани и поддръжници на неговата партия Патриотичен фронт (PF) привличат много внимание.

На г-н Lungu е казано да потърси одобрение от полицията за бъдещи събития за джогинг.

Полицейската заповед идва насред спекулации, че той ще се кандидатира за президентския пост през 2026 г.

В изявление на полицията се казва, че пропускът на PF да ги предупреди за "публични събирания или демонстрации... се равнява на нарушение на закона. Това е, за да се гарантира обществената безопасност. подробности за сигурността и лишени от политически активизъм".

Но адвокатът на бившия президент Макебу Зулу каза пред BBC, че той ще продължи с джогинга си, без да уведоми полицията.

Г-н Зулу заплаши, че ще предприеме съдебни действия срещу правителството, ако бившият президент, на 66 години, бъде блокиран да тренира в събота.

"Г-н Лунгу бяга от незапомнени времена и мотивацията му никога не е била да нарушава закона", каза г-н Зулу.

Това е последното очевидно ограничение върху дейностите на бившия лидер, който беше президент от 2015 до 2021 г.

Някои коментатори са каза, че правителството на президента Хакаинде Хичилема използва жестоката тактика, която той критикува по време на дългите си години в опозиция.

Г-н Лунгу наскоро даде правителството на съд, след като Твърди се, че е бил блокиран да пътува до Южна Корея за конференция. По-късно той оттегли делото.

PF също каза, че бившият президент е бил спрян да пътува за медицинско пътуване, въпреки че е поискал разрешение от кабинета.

BBC се свърза с министъра на вътрешните работи Джейкъб Мвиимбу за коментар, но все още не е получил отговор.

Въпреки че каза, че ще се пенсионира от политика след загубата на изборите през 2021 г., г-н Лунгу възобнови публичния си профил през последните месеци.

Широко се смята, че той планира да участва в изборите след три години ' време, надявайки се да се възползва от нарастващия гняв заради нарастващите цени на горивата и храните.

Г-н Хичилема спечели през 2021 г. с голямо мнозинство с надеждата, че ще се справи с икономическите проблеми на страната.

Преди това той се е кандидатирал пет пъти неуспешно на избори.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР