Бившият президент на Южна Африка беше осъден на 15 месеца

...
Бившият президент на Южна Африка беше осъден на 15 месеца
Коментари Харесай

Бившият президент на Южна Африка беше осъден на 15 месеца затвор

Бившият президент на Южна Африка беше наказан на 15 месеца затвор от най-висшия съд в страната, написа „ Би Би Си “.

Джейкъб Зума има петдневен период, в който би трябвало да се съобщи на полицията. В противоположен случай ще бъде издадена публична заповед за неговото задържане.

Присъдата идва откакто някогашният президент беше приет за отговорен по обвиняване в пренебрежение към съда, поради това, че не се е подчинил на неговата заповед да се яви на дело, обвързвано с корупционни закононарушения по време на президентския му мандат.
Снимка: БГНЕС
През 2018 година редица предприемачи на територията на Южна Африка бяха упрекнати в скрит план с политици, в опит за търговия с въздействие.Зума участва на единствено едно от съвещанията по делото, обвързвано с тези обвинявания, след което отхвърляше да се яви в съда. Тогава районният арбитър Раймонд Зондо изиска от Конституционния съд на Южна Африка да се намеси.

Според поелия случая парламентарен арбитър, Сиси Хампепе, някогашният президент е " избрал да прави провокативни, безпочвени и злобни изказвания, които съставляват пресметнати старания за накърняване на интегритета на правосъдната власт “.

Джейкъб Зума не участва в правосъдната зала и с цел да чуе решението на болшинството, още веднъж заявявайки, че той е жертва на една „ гигантска политическа интрига “.

Експрезидентът на Южна Африка е обвинен и по още едно дело за корупция, обвързвано със договорка със оръжия на стойност 5 милиарда $ от 90-те години на предишния век.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР