Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заведе дело срещу правителството

...
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заведе дело срещу правителството
Коментари Харесай

Тръмп заведе дело срещу правителството на САЩ за обиска в дома му

Бившият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп заведе дело против държавното управление на Съединени американски щати по отношение на обиска в дома му в Мар-а-Лаго, като желае краткотрайно да спре ФБР да чете конфискуваните материали, до момента в който не бъде назначен чиновник от специфичен съд, който да прегледа документите.

Позовавайки се на юриста на Тръмп Джим Тръсти и двама други източника, „ Гардиън “ оповестява, че се търси назначението на специфичен човек, нормално пенсиониран юрист или арбитър, защото ФБР евентуално е иззело фаворизиран материал и Министерството на правораздаването не би трябвало да е единственото, което да взема решение какво може да употребява в следствията.

Делото, заведено в Окръжния съд на Съединени американски щати за Южния окръг на Флорида, изисква държавното управление да върне всички конфискувани обекти, които не са били обхванати от заповедта за обиск.

Обискът в Мар-а-Лаго на 8 август започва за търсене на публични записи и материали от ерата на Тръмп, които Националният списък и Министерството на правораздаването считат, че са били непозволено отстранени от Белия дом, когато Тръмп напусна поста. Беше обявено, че претърсването е осъществено в сходство със Закона за шпионажа и че част от желаните материали са свързани с нуклеарни оръжия.

Делото, заведено в понеделник, назова претърсването " шокиращо нападателен ход ".

Преди това федерален арбитър сподели, че към момента не е решил дали публикуването на редактирана версия на заповедта за обиск ще послужи за някаква потребна цел.

Министерството на правораздаването се опълчва на публикуването на заповедта, базирайки се на настоящо следствие.

Делото също допуска, че Тръмп може да бъде претендент на идващите президентски избори в Съединени американски щати.

„ Не може да се разреши на политиката да въздейства на правораздаването. Президентът Доналд Дж. Тръмп е безапелационният любимец на първичните избори на Републиканската партия през 2024 година и на общите избори през 2024 година, в случай че реши да се кандидатира. Правоприлагането е щит за американците. Не може да се употребява като оръжие за политически цели “, се споделя в желае.

Бившият президент е съхранявал минимум 300 секретни документа в имението си в Мар-а-Лаго, Флорида, заяви ‚Ню Йорк Таймс “.

Около 150 класифицирани документа са предадени от някогашния началник на Белия дом на Националната администрация за архиви и записи на Съединени американски щати през януари, а останалите материали с класифицирана информация са предадени от представители на Тръмп на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати през юни, както и са конфискувани по време на обиска в Мар-а-Лаго при започване на август.

Според изданието администрацията на Съединени американски щати към този момент разполага с 26 кутии с материали, притежавани от Тръмп, в това число 11 комплекта класифицирани материали, от които един е с гриф " строго секретно ". Сред върнатите секретни материали са документи от Централното разследващо ръководство, Агенцията за национална сигурност и Федералното бюро за следствие.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР