Бившият президент на Косово Хашим Тачи, смятан за герой от

...
Бившият президент на Косово Хашим Тачи, смятан за герой от
Коментари Харесай

Хашим Тачи се изправя пред съда в Хага

Бившият президент на Косово Хашим Тачи, считан за воин от сънародниците си поради това, че управлява протеста през 1998-99 година против сръбското ръководство, което докара до самостоятелност, се изправя пред съда за хипотетични военни закононарушения по време на спора, осведоми Ройтерс.

Специален косовски съд, основан в Хага, упрекна Тачи през ноември 2020 година по 10 точки за военни закононарушения и закононарушения против човечеството, в това число гонене, убийства, изтезания и принудително изгубване на хора, наред с други неща по време на протеста.

54-годишният Тачи подаде оставка като президент малко по-късно и беше. Трима от най-близките му сътрудници, в това число двама някогашни ръководители на Народното събрание, са изправени пред същите обвинявания като някогашните партизани от Армията за избавление на Косово (АОК).

Четиримата са упрекнати в присъединяване в систематични офанзиви против малцинствени сръбски цивилни в Косово, както и против косовски албанци, съперници на АОК. Всичките отхвърлят обвиняванията.

Когато боевете стихнаха и сръбските сили се изтеглиха под бомбардировките на НАТО от Косово, Тачи замени зелената си униформа със наследник костюм и вратовръзка. Когато Косово разгласи самостоятелност през 2008 година, той беше министър-председател, а през 2016 година стана президент.
 Хашим Тачи се разгласи за почтен в Хага
Хашим Тачи се разгласи за почтен в Хага

Тачи, против който са повдигнати обвинявания за военни закононарушения в специфичен съд в Хага
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР