Бившият президент на Грузия и опозиционен лидер Михаил Саакашвили заяви

...
Бившият президент на Грузия и опозиционен лидер Михаил Саакашвили заяви
Коментари Харесай

Саакашвили: Грузинските власти се опитват да ме убият!

Бившият президент на Грузия и опозиционен водач Михаил Саакашвили съобщи в понеделник, че се опасява за живота си, откакто надзиратели в пандиза са го нападнали. Надзирателите ме малтретираха вербално, удряха ме по врата, дърпаха ме по земята за косата, твърди Саакашвили в писмо, публикувано посредством юриста му, като прибавя, че противоречивото му пренасяне в затворническа болница е целяло да го убие, съобщи Агенция Франс Прес.

Той беше изместен в понеделник в затворническа болница, откакто появиха изказвания, че е в сериозно положение поради продължаващата 40 дни гладна стачка.

Арестът на блестящия прозападен модернизатор провокира най-големите антиправителствени демонстрации от десетилетие. Около 40 000 стачкуващи в понеделник вечерта се събраха на централния площад в грузинската столица Тбилиси, съобщи Агенция Франс Прес кореспонденти.

" В Грузия стартира всеобщо, непрекъснато протестно придвижване и няма да спре, до момента в който Михаил Саакашвили не бъде освободен и не бъдат свикани предварителни избори ", сподели Ника Мелия, ръководител на партия " Обединено национално придвижване " на Саакашвили. Няма да се разпръснем, нашият митинг ще бъде безсърдечен и кротичък, няма да позволим на режима да ни предизвика към гражданска борба. След това протестиращите минаха през центъра на Тбилиси към кабинета на министър-председателя, с цел да блокират постройката. Премиерът Иракли " Гарибашвили няма да може да напусне или да влезе в кабинета си ", сподели Мелия.

Един от стачкуващите, 46-годишният предприемач Нико Мгеладзе, сподели: " Саакашвили е жертва на политическа вендета, ние няма да спрем, до момента в който не бъде освободен ".

Омбудсманът по правата на Грузия Нино Ломджария сподели, че затворническата болница не е изпълнила критериите на лекарите.

Украйна стачкува против преместването на Саакашвили в затворническа болница, заявявайки, че този ход " основава спомагателни опасности ". " Призоваваме грузинската страна неотложно да трансферира Михаил Саакашвили в цивилно здравно заведение ", съобщи външното министерство в протестна нота, изпратена до Тбилиси.

Министърът на правораздаването на Грузия Рати Брегадзе даже отхвърли, че експрезидентът гладува.

На 1 октомври Саакашвили беше арестуван в Грузия, където против него бяха формирани редица наказателни каузи. На идващия ден беше обявено, че Саакашвили е оповестил гладна стачка и е определили себе си като политически пандизчия.

На 29 октомври грузинският министър председател Ираклий Гарибашвили съобщи, че Саакашвили няма да бъда предаден на Украйна, където пребиваваше преди да се върне в Грузия е да бъде задържан.

Президентът Саломе Зурабишвили от своя страна съобщи, че няма да употребява пълномощията си, с цел да го помилва.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР