Бившият президент на Алмазбек Атамбаев е с повдигнато обвинение за

...
Бившият президент на Алмазбек Атамбаев е с повдигнато обвинение за
Коментари Харесай

Бивш президент на Киргизстан обвинен в организиране на масови безредици

Бившият президент на Алмазбек Атамбаев е с повдигнато обвиняване за образуване на в Бишкек на 9 октомври 2020 година, заяви през днешния ден юристът му Замир Жоошев, представен от Дойче веле.

Според следствието, е „ встъпил в прелиминарен сговор “ с някогашния министър председател Омурбек Бабанов „ за завладяване на властта “ в страната.

Прокуратурата е уверена, че дейностите на някогашния държавен глава са довели до всеобщи вълнения и приложимост на огнестрелно оръжие. Адвокатът на политика, от своя страна, твърди, че неговият подзащитен е провел единствено протест с искане страната да бъде върната „ в вярното руслото “.

Защитата упорства да бъде свален имунитетът на някогашния президент Сооронбай Жеенбеков, с цел да може да бъде разпитан.

„ В тази посока, обаче, не са подхванати никакви следствени дейности “, показа той пред „ Интерфакс “.
 Алмазбек Атамбаев е упрекнат в ликвидиране Алмазбек Атамбаев е упрекнат в ликвидиране
Бившият президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев е упрекнат в ликвидиране и други изключително тежки закононарушения, заяви Замир Бейшекеев, ръко...

През октомври 2020 година в Киргизстан започнаха митинги откакто бяха оповестени предварителните резултати от парламентарните избори. Демонстрантите нахлуха в постройката на Народното събрание, а поддръжниците на Атамбаев го освободиха от колонията.

Политикът дойде на 9 октомври 2020 година на протест в центъра на Бишкек дружно със своите съратници, само че той не бе извършен поради последователите на опозиционния политик Садир Жапаров. Бившият държавен глава бе отведен в колония от болничен вид.

На идващия ден, 10 октомври, Атамбаев бе арестуван по дело за образуване на всеобщи вълнения и настанен в следствения изолатор на комитета за държавна сигурност. В началото на януари той бе изместен в колония от болничен вид поради влошено здравословно положение.

Алмазбек Атамбаев бе президент на Киргизстан от декември 2011 до ноември 2017 г. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР