Бившият премиер на Република /Северна/ Македония Никола Груевски е начело

...
Бившият премиер на Република /Северна/ Македония Никола Груевски е начело
Коментари Харесай

Бившият премиер Груевски е най-популярен политик в Северна Македония, сочи проучване

Бившият министър председател на Република /Северна/ Македония Никола Груевски е отпред в класацията на най-популярните политици в страната, сочат резултатите от изследване на Международния републикански институт /ИРИ/. Едно от обясненията е, че този резултат се дължи на безнадеждността и отчаянието на жителите от обстановката в страната, написа в коментар македонската секция на Радио Свободна Европа, представена от Българска телеграфна агенция.

Груевски не е в страната от четири години и също толкоз години не е в политиката, само че някогашният министър председател и водач на ВМРО-ДПМНЕ е с най-голям рейтинг измежду жителите. Въпреки обстоятелството, че той избяга в Будапеща през ноември 2018 година, откакто беше наказан на две години затвор за покупката на първокласен мерцедес и в това време получи и други присъди, на въпрос на ИРИ - Когато мислите за хората в политическия живот, на коя политическа персона в Северна Македония гледате най-положително, седем % дават отговор - Груевски.

Интересно е, че Груевски освен е първи в листата, само че за една година той печели и най-вече известност - усили известността си с четири %.

Веднага след него с един % по-малко гласове е новият водач на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който в миналогодишното изследване на ИРИ бе най-популярен измежду жителите. Сега обаче е в сянката на Груевски. Сегашният министър председател Димитър Ковачевски, макар интензивните обществени изяви, е на четвърто място с пет %.

Груевски, откакто получи политическо леговище в Унгария, поддържа връзка с македонската общност посредством формалния си профил във Facebook, в който има към 223 хиляди почитатели. Той непрекъснато е деен в обществената мрежа и възгледите му не са нови, тъй като през цялото време е деен критик на политиката на държавното управление, водено от СДСМ и Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/.

Според шефа на Института за информационни проучвания Жанета Трайкоска изненадващият рейтинг на беглеца с най-дълъг премиерски стаж, от 2006 до 2016 година, е резултат от безнадеждността и отчаянието на жителите от протичащото се в страната.

" Наистина е доста обезпокоително и съществено депресиращо един наказан и избягал политик, с който сме живели в едно авторитетно и доста тъмно време, да се завърне с максимален скок във усещането на жителите като известност ", счита Трайкоска.

Това приказва доста за това по какъв начин жителите виждат сегашните политици и значи, че безнадеждността и отчаянието основават стокхолмски синдром, при който част от популацията гледа със благосклонност на индивида, който ги е " държал в плен " в предишното, сподели Трайкоска. Според нея сегашните политици са отговорни за тези резултати от социологическите изследвания.

" Това в действителност би трябвало да е мощен сигнал за паника за нашите политически партии, за чиновниците и водачите да се спрат и да работят по същинските стратегии и достоверните потребности на жителите ", споделя Трайкоска.

Завръщането на Груевски " през парадния вход ", съгласно политическия анализатор Джеджал Незири, се дължи на неналичието на резултати в битката с корупцията, както и на метода, по който СДСМ и другите функционери упражняват властта.

" Мисля, че става въпрос за отчаяние на жителите във връзка с битката с корупцията по високите етажи, от която имаше доста огромни упования. Когато имаме огромни упования, даже солидните резултати могат да провокират отчаяние, а не тези, които в действителност имаме през днешния ден ", споделя Незири.

За разлика от политиците от македонския блок водачът на ДСИ Али Ахмети е постоянен по рейтинг измежду жителите и дели второто място с Мицкоски. Според изследването Ахмети е спечелил шест % от гласовете, колкото и водачът на ВМРО-ДПМНЕ. Лидерът на ДСИ има нарастване на поддръжката с един %.

Най-губещ в изследването е наследникът на Груевски на премиерския пост Зоран Заев от редиците със спад на поддръжката от девет на два %.

Рейтингът на водача на Левица Димитър Апасиев не се е повишил, само че се изравнява с тези на президента Стево Пендаровски и ръководителя на Беса Билял Касами.

Бранко Цървенковски също израсна в очите на жителите. Въпреки че от дълго време се е отдръпнал от политиката и от партията майка СДСМ, той към момента не е пропуснат от жителите и с два % от гласовете името му попада последно в листата.

Мнозинството, или 38 на 100 от жителите, не са показали нито една персона от политическия живот в страната.

Проучването на ИРИ е извършено върху представителна извадка от 1207 респонденти в интервала от 23 септември до 13 октомври.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР