Бившият премиер на Пакистан Наваз Шариф беше осъден на седем

...
Бившият премиер на Пакистан Наваз Шариф беше осъден на седем
Коментари Харесай

7 години затвор за бившия премиер на Пакистан Наваз Шариф

Бившият министър председател на Пакистан Наваз Шариф беше наказан на седем години затвор по дело за корупция, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки ТАСС.

Присъдата беше прочетена през днешния ден от антикорупционния съд в Исламабад, заяви телевизионният канал "Джио Ти Ви ". Шариф беше обвиняем по две обособени каузи, свързани с пране на пари и корупция: дело за стоманодобивния комбинат "Ал Азиз " и дело за капиталовата компания "Флагшип инвестмънт ". По първото обвиняване експремиерът получи с изключение на ефикасна присъда и санкция, равностойна на 2,5 млн $. По второто дело беше оневинен. На 28 юли 2017 година Шариф, който стана за трети път министър председател на Пакистан през 2013 година, беше приет от Върховния съд за "неподходящ за заеманата служба " и подаде оставка.

Срещу него бяха заведени общо 3 каузи за корупция. Първото приключи на 6 юли 2018 година в същия съд, когато Шариф получи присъда от 10 години затвор и санкция в размер на 8 млн. $. Обвинението беше за закупуване на първокласни жилища в Лондон, добити след отстраняването му от служба. През септември т.г. Шариф беше освободен под гаранция от пандиза в очакване на изговаряне по обжалването на тази присъда.

Обвиненията против Шариф бяха повдигнати, откакто напролет на 2016 година в медии беше оповестена информация от така наречен Панамски документи. Шариф съобщи, че обвиняванията против него са политически стимулирани, съобщи Ройтерс. Съдът обаче уточни, че Шариф не е бил в положение да потвърди източника на приходите си, с цел да закупи стоманодобивен комбинат в Саудитска Арабия, заяви "Джио Ти Ви ".

Преди прочитането на днешната присъда хиляди деятели от партията на Шариф Пакистанска мюсюлманска лига (ПМЛ) влязоха в конфликти в полицията за битка с вълнения пред правосъдната постройка, съобщи ДПА. Шахид Хакан Абаси, който наследи Шариф на премиерския пост след отстраняването му през 2017 година, разгласи, че тяхната партия ПМЛ ще апелира и втората присъда, само че няма да прибягва до принуждение, съобщи Агенция Франс Прес.

"Народът на Пакистан и историята няма да одобряват тази присъда ", разгласи Абаси пред медиите. Представител на съда сподели пред публицисти, че Шариф ще бъде неотложно отведен в пандиза.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР