Бившият премиер на Македония в периода 1998-2002 г. Любчо Георгиевски

...
Бившият премиер на Македония в периода 1998-2002 г. Любчо Георгиевски
Коментари Харесай

Любчо Георгиевски: Не разбирам антибългаризма на ВМРО

Бившият министър председател на Македония в интервала 1998-2002 година Любчо Георгиевски призна, че не схваща антибългарските настроения на партията ВМРО-ДПМНЕ, на която той е бил ръководител. В предаването " Панорама " по Българска национална телевизия той уточни, че в управлението на партията е имало няколко души, които освен че са се заявили като огромни другари на България, само че и са се самоопределяли като българи.

По въпроса с признаването на Македонската черква той дефинира като добра първа стъпка решението на българския Свети синод, само че прикани за съответен свършек.

Любчо Георгиевски похвали българския Свети синод за решението му да ходатайства за уреждането на статута на Македонската православна черква и изрази удовлетворение, че мнозина интелектуалци и духовници в България са подкрепили концепцията. Той обаче изрази недоумението си за какво БПЦ мълчи, че Сръбската черква ѝ е лишила изконно нейни епархии.

" Знае се, че сърбите купуват юрисдикцията си от Константинопол на трите гръцки епархии. Петима от българските митрополити са изгонени от Македония и стотици български свещеници са убити и изтезавани в този интервал. За какви догми си приказваме? " - запита Георгиевски.

Той акцентира, че Сръбската черква се бори за статуквото Македония да остане под духовната ѝ настойчивост, само че изрази схващане, че смяната ще е дълъг развой.

" Да не забравяме, че Сръбската православна черква е гнездо на най-големите сръбски националисти. Сръбската политика признава македонската страна и език, само че Църквата споделя, че в Македония живеят сърби. " - уточни експремиерът на югозападната ни съседка.

Любчо Георгиевски акцентира, че пътят на Македония е напред и че страната няма какво да дели с никого.

Георгиевски съобщи,че съгласно него договорът за добросъседство отваря порти, които дълго време са били затворени. Той призна, че от неговото отдръпване през 2002, връзките сред България и Македония са били " леко замръзнали ", частично поради войната.

Той призна, че общите моменти в българската и македонската история са му неразбираеми и се разгласи за концентриране не върху предишното, а върху бъдещето. Експремиерът на Македония шеговито добави, че се притеснява да разисква въпроса в България, с цел да не го разгласят за изменник в страната му..

" Нека се решат историческите проблеми, само че ми е по-важно да се решат проблемите на бъдещето. " - добави Георгиевски.

Той се разгласи за по-тесни стопански и културни връзки с България, като даде образец с отварянето на нови гранични пунктове и излъчването на български малките екрани в Македония.

Любчо Георгиевски акцентира, че съгласно него бъдещето на Македония е в Европейски Съюз и НАТО.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР