Бившият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон обяви, че няма да

...
Бившият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон обяви, че няма да
Коментари Харесай

Пучдемон няма да се кандидатира за премиер на Каталуния

Бившият министър председател на Каталуния Карлес Пучдемон разгласи, че няма да се кандидатира още веднъж да застане отпред на провинцията, предадоха осведомителните организации.
Наред с това той уточни като собствен правоприемник 55-годишния народен представител Ким Тора.
Тора, който е ново лице в политиката, има поддръжката на мнозинствотодепутати в локалния парламент. Депутатът е тясно обвързван със сепаратисткото придвижване за обособяване на провинцията от Испания. Той е подсилен от партията на Пучдемон " Заедно за Каталуния ", както и от сепаратистката партия " Леви републиканци за Каталуния ".
Новият министър председател на локалното държавно управление би трябвало да бъде определен до 22 май.
Ако това не стане, ще би трябвало да се проведат нови избори. Привържениците на независимостта се притесняват, че при идващ избор ще изгубят болшинството си.
От декември до момента каталунският парламент четирикратно се опита да избере министър председател, само че всички претенденти са или в пандиза, или отвън рамките на Испания, което прави кандидатурите им нелегитимни.
Карлес Пучдемон избяга в Белгия, с цел да избегне правосъден развой. На 25 март той бе арестуван в Германия, само че излезе от ареста против подписка. Скоро немският съд би трябвало да реши дали Пучдемон да бъде екстрадиран в Испания.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР