Бившият премиер Бойко Борисов беше изведен от дома си снощи

...
Бившият премиер Бойко Борисов беше изведен от дома си снощи
Коментари Харесай

Адв. Екимджиев: Смешен е плачът на активистите на ГЕРБ за репресия и полицейска бруталност

Бившият министър председател Бойко Борисов беше изведен от вкъщи си нощес в 22.30 ч. от чиновници на полицията. Арестуван след обиск в дома му в Банкя и отведен в Главна дирекция Национална полиция при невиждана акция на ГДБОП. От Министерство на вътрешните работи прецизират, че задържането на водача на ГЕРБ е станало в границите на огромна интервенция във връзка със 120-те сигнала за закононарушения в България, оповестени от европейския основен прокурор Лаура Кьовеши. Адвокатът на Борисов Менко Менков обаче заяви, че някогашният министър-председател е задържан поради сигнал за изнудване. По думите на адв. Менков нищо не е конфискувано от къщата на Борисов, най-малко публично. Юристът уточни, че не е написан протокол за конфискувани движимости от къщата на водача на ГЕРБ. Менков удостовери, че има обиск и в дома на персоналния пиар на Борисов Севдалина Арнаудова.

Повече за това и законосъобразността на дейностите на полицията приказва в предаването " Законът и Темида " адв. Михаил Екимджиев:

" В такива обстановки има неща, които знаем, че знаем, неща, които знаем, че не знаем, и неща, които не знаем, че не знаем... Това, което видяхме, съдържа и смущаващи детайли . Първо, видяхме, че юристът на господин Борисов не беше позволен до своя подзащитен близо половин час , което няма рационално и законно пояснение. Леко притеснително е, че тази акция се организира по мрачно – не че има нормативна възбрана, само че въпреки всичко основава един горчив, таен привкус. Той обаче може да бъде оневинен с твърдяната необходимост

Защото, в случай че има заплаха обвиненото лице да се укрие или да унищожи документи, подобен вид дейности биха били оправдани освен в 8 вечерта, само че и в 3 през нощта. Хипотетично, в случай че допуснем, че Министерство на вътрешните работи беше по по-тривиалната процедура да изиска авансово позволение за претърсването и изземването от Специализирания углавен съд, бъдете уверени, че Иван Гешев на първата минута щеше да знае това, а на втората – и Бойко Борисов ... И откакто Борисов разбере, можеше да е към този момент в Дубай или в Сърбия... Отделно, не е изключено, в случай че Борисов беше схванал авансово за това претършуване и изземване в неговата домашна цитадела в Банкя, биха могли да бъдат унищожени доказателства . Тук не знаем и се надявам скоро Бойко Рашков да даде уточнения какво е наложило тази необходимост. 

Говорейки за тези " меки " форми на полицейщина , ще загатна, че нощес се чух с госпожа Менда Стоянова, която не можеше да повярва на очите и на ушите си, когато оповестяват по малкия екран, че е задържана. Това също е неприемливо в правовата страна и е безусловно излишно

Арестът значи едно лице да бъде лишено от опция за свободно напредване . Не е наложително лицето да е с белезници или да е пльоснат на земята (както правеше дясната ръка на Борисов Цветанов по времето на ранния ГЕРБ). Достатъчно е, че той е у дома под контрола на полицията. Това също е форма на арест . Неслучайно има и такава мярка за неотклонение, която се назовава " домакински арест ".

Видях едни смешни вопли и комичен рев от деятели на ГЕРБ за това, че това било политическа принуда и полицейска грубост . Може би не е забравено какво значи същинска полицейска грубост от 2010 година, когато ГЕРБ бяха в апогея си... Това, което видяхме нощес са едни неприятни, само че " меки форми " на неизкоренена милиционерщина , които, за жалост, са още витални у нашата полиция.

Това е комичен рев на едни политически клоуни, които имат най огромен принос за десетки осъждания на България в Страсбург по време на 12-годишното ръководство на ГЕРБ . "

Чуйте повече от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР