Бившият полски министър на отбраната Радек Сикорски приписа на Съединените

...
Бившият полски министър на отбраната Радек Сикорски приписа на Съединените
Коментари Харесай

Полски политик благодари на САЩ за ... саботажа на Северен поток 1 и 2

Бившият полски министър на защитата Радек Сикорски приписа на Съединените щати, които придвижват природен газ от Русия до Германия . " Благодарим ви, Съединени американски щати ", написа Сикорски в " Туитър ". Сикорски беше министър на националната защита от 2005 до 2007 година, а преди този момент е бил заместник-министър на националната защита и заместник-министър на външните работи. В момента е определен за член на Европейския парламент, написа американското списание " Форбс ".

Thank you, USA.
— Radek Sikorski MEP (@radeksikorski)
Държавният секретар на Полша Станислав Жарин осъди изказванието на Сикорски в " Туитър " като " съветска агитация ", наричайки го " акция за клюка против Полша, Съединени американски щати и Украйна, обвиняваща Запада в експанзия против " Северен поток " 1 и 2. " " Потвърждаването на съветските неистини в този съответен миг заплашва сигурността на Полша. Какъв акт на груба безнаказаност! " - написа Жарин в " Туиътр "

Russian instantly launched a smear campaign against Poland, the US and Ukraine, accusing the West of aggression against and.

Authenticating the Russian lies at this particular moment jeopardizes the security of Poland.
What an act of gross irresponsibility!
— Stanisław Żaryn (@StZaryn)
Припомняме, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън даде обещание на 7 февруари да попречи на " Северен поток 2 " да стартира да действа, в случай че Русия нахлуе в Украйна. " Ако Русия нахлуе ", сподели Байдън, " тогава към този момент няма да има Северен поток 2. Ние ще му сложим край ".

Pres. Biden: " If Russia invades...then there will be no longer a Nord Stream 2. We will bring an end to it. "

Reporter: " But how will you do that, exactly, since...the project is in Germany's control? "

Biden: " I promise you, we will be able to do that. "
— ABC News (@ABC)
" Форбс " прецизира, че Сикорски не е бранител на Путин . В спор през май с политолога от Чикагския университет Джон Миършаймър Сикорски упрекна Русия, че нарушава Будапещенския меморандум от 1994 година, съгласно който Украйна се отхвърли от нуклеарни оръжия. След дебата ръководителят на Руската държавна дума Вячеслав Володин сподели, че " Сикорски провокира нуклеарен спор в центъра на Европа. Той не мисли за бъдещето на Украйна или това на Полша. Ако неговите оферти бъдат изпълнени, тези страните ще престанат да съществуват, както и Европа. Сикорски е женен и за Ан Епълбаум, журналистка, известна като " антитруски ястреб ".

Неговите думи идват в същия миг, когато немското списание Der Spiegel заяви, че Централно разузнавателно управление на САЩ е предизвестило Германия преди седмици за идна офанзива против тръбопроводите " Северен поток " 1 и 2, които транспортират природен газ от Русия до Германия. Der Spiegel отбелязва, че Русия би могла да извърши сходна офанзива против тръбопроводите, само че " е мъчно да се каже дали Русия или Украйна биха могли да имат интерес от сходен случай ". Всъщност Русия можеше да ограничи потоците на природен газ,, когато заяви за механически проблем - " теч на масло ", без да взривява тръбопроводите, разясняват от изданието.
 Русия не изключи бойкот да е повода за теча на газ в Северен поток 2
Русия не изключи бойкот да е повода за теча на газ в Северен поток 2

Дмитрий Песков прикани за бързо следствие

Според " Форбс " Русия не крие желанието си да продължи да доставя Европа с природен газ. На 16 септември съветският президент Владимир Путин и сподели, че в случай че Европа желае повече природен газ, би трябвало да вдигне глобите, блокиращи стартирането на " Северен поток 2 ". " Изводът е ", сподели Путин, " в случай че вие имате предпочитание, в случай че Ви е толкоз мъчно, просто махнете глобите за " Северен поток 2 ", който може да придвижва 55 милиарда кубически метра газ годишно, просто се натиска един бутон и всичко ще тръгне ".

Саботажът на Северен поток 1 и 2 пристигна ден преди Полша и Норвегия да открият нов 850-километров водопровод за природен газ, Baltic Pipe, през Дания . Европейските водачи похвалиха тръбопровода като по този начин нужната опция на Северен поток 1 и 2. Норвежкият министър на енергетиката Терие Асланд назова Baltic Pipe " крайъгълен камък по значимия път към европейската самостоятелност ".

Baltic Pipe свързва Полша с континенталната част на Дания и по-късно с Норвегия и разрешава на Полша да получава норвежкия природен газ, както и разрешава на Швеция и Дания да купуват природен газ от Полша. " Натискът да се избяга от зависимостта от съветската сила беше даден в допълнение незабавно във вторник ", означи публицист, " откакто бяха открити мистериозни течове на два тръбопровода, които са благосъстоятелност на Кремъл за Германия ". Вече е ясно, че " течовете " са породени от бойкот.
 Енергийната сигурност на съдружниците в Европа е главен приоритет за Съединени американски щати
Енергийната сигурност на съдружниците в Европа е главен приоритет за Съединени американски щати

Блинкън за случаите със Северен поток: Лошо ще е, в случай че се откри атака
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР