Бившият началник на сектор Борба с организираната престъпност (БОП) във

...
Бившият началник на сектор Борба с организираната престъпност (БОП) във
Коментари Харесай

Бивш антимафиот осъди държавата заради незаконни обвинения и насилие в ареста

Бившият шеф на бранш " Борба с проведената престъпност " (БОП) във Велико Търново Орлин Тодоров осъди страната за обезщетение от 40 хиляди лева поради три противозаконни обвинявания, които прокуратурата по този начин и не съумя да потвърди пред съда, осведоми " Медиапул ". Размерът на присъденото обезщетение обаче не е финален и предстои на обжалване пред Върховния касационен съд в едномесечен период.

Става дума за дело от 2012 година, по което Тодоров бе упрекнат за нелегално потребление на информация, добита посредством специфични разследващи средства (СРС), за оповестяване на държавна загадка, за превишаване на власт и за опит да влияе на проверяващ орган.

Тодоров обаче получи 3-годишна условна присъда само по първото обвиняване - че е изнесъл информация по скандалния случай с мъртвороденото бебе в болничното заведение в Горна Оряховица, при който някогашният вътрешен министър Цветан Цветанов невиждано чете СРС-та от парламентарната естрада.

Впоследствие името на Тодоров се оказа забъркано и по две от делата, формирани против самия Цветанов след рухването от власт на първия кабинет на Бойко Борисов. По едното от тях някогашният вътрешен министър бе упрекнат, че нелегално е отказал да приложи позволени от съда СРС-та по отношение на Тодоров. Казусът, добил известност като делото за шестте " Не!!! " -та, обаче не докара до присъда за Цветанов.

По другото зам.-председателят на ГЕРБ бе упрекнат, че непозволено е отклонил 50 хиляди лева от бюджета на Министерство на вътрешните работи, давайки опция на Тодоров да ги получи, като компенсации, макар че през част от времето, за което му бяха дължими, той се намираше в следствения арест.

В последна сметка Цветанов бе оневинен и за това, а някогашният антимафиот на собствен ред потвърди невинността си по три от обвиняванията.

Впоследствие Орлин Тодоров заведе иск по Закона за отговорността на страната и общините за вреди (ЗОДОВ), претендирайки рекордните 500 хиляди лева за нанесени му неимуществени вреди. На първа инстанция Окръжният съд във Велико Търново му присъди 65 хиляди лева обезщетение, а на втора Апелативният съд го понижава до 40 хиляди лева

В претекстовете на великотърновските съдии Поликсена Георгиева, Христина Даскалова и Емануил Еремиев се показва, че заеманата от Тодоров управителна служба в бранш " БОП " преди повдигането на обвиняванията му допуска, че " отрицателните прекарвания, провокирани от подхванатото наказателно гонене, са с по-висок интензитет и размер ". " Не без значение е и фактът, открит от приложените към исковата молба изявления, че посредством медиите и средствата за информация обвиняванията са станали публично притежание и това е довело до дискредитиране и до уронване на професионалната известност на ищеца. Отделно от това, несъмнено е злепоставянето на ищеца в професионалните среди, още повече поради заеманата от него висока служба в служебната подчиненост. Свидетелят Д., непосредствен другар на ищеца, декларира, че преди привличането му като обвинен Тодоров се употребил с престиж и доверие в обществото. При диалози със свои другари е открил, че даже и в този момент хората още мислят, че той има виновност ", отбелязва съдът.

Магистратите одобряват още, че повдигнатите против Тодоров тежки обвинявания (едното се санкционира с от 3 до 10 години затвор, другото - от 1 до 6, а третото - от 5 до 15 години) " са провокирали у ищеца боязън и безпокойствие от резултата на наказателното произвеждане и от вероятността да търпи най-тежката наказателна принуда за забележителен интервал от време ".

Значителна част от неимуществените вреди на Тодоров обаче

са му били нанесени в следствения арест,

където той прекара 1 година. Там антимафиотът бил " доста уплашен и изплашен, пазел се от всички ". Причината е, че измежду арестантите имало такива, които персонално той е заключвал.

" Те имали отрицателно отношение и отправяли към него закани. На два пъти бил блъскан, когато арестантите и излежаващите присъди били извеждани. Човекът, който сипвал храната, излежавал присъда за ликвидиране, разкрито от Тодоров. През този интервал той не вземал полагащата му се храна. През целия престой Тодоров бил доста обезпокоен и изплашен от отправяните към него закани, пиел хапчета, измършавял ", прибавя Апелативният съд във Велико Търново.

Освен това, магистратите означават, че в резултат на воденото против него дело, той бил изоставен и от брачната половинка си. Свидетел на Тодоров е разказал пред съда, че участвал на рандеву, на което дамата на антимафиота го уведомила, че " ще бъде с него от хорски позор, до момента в който излезе от пандиза ".

" Според очевидеца Д., когато отишъл да го види в ареста, Тодоров се разплакал, бил измършавял, споделил, че му е кофти, че има проблем с кръвното ", показват още магистратите, уточнявайки, че " наказателното гонене против ищеца се е отразило отрицателно и върху фамилията му и това е основало спомагателни терзания и паники у него ". " Малката му щерка плачела, не желала да върви на учебно заведение. " Съсипан " бил годежът на огромната му щерка, която живеела в Англия ", се споделя още в решението, постановено на 11 октомври.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР