Джасинда Арден казва, че се е просълзила, докато е гледала играта на Нова Зеландия на Световното първенство за жени

...
Бившият министър-председател на Нова Зеландия Джасинда Ардърн беше трогнат до
Коментари Харесай

Бившият министър-председател на Нова Зеландия Джасинда Ардърн беше трогнат до сълзи от женския футболен отбор на страната на Световното първенство тази година.

Ардърн каза на Аманда Дейвис от CNN в понеделник, че е плакала, докато е гледала мача на откриването, където домакините на турнира Нова Зеландия победиха Норвегия, осигурявайки първата победа на отбора в Световната купа.

„Почувствах се малко нелепо в онзи начален мач, защото в края на този мач започнах да плача и не спрях да плача доста време“, каза Ардърн.

Този мач от 20 юли беше ключов момент за Football Ferns, както е известен женският футболен отбор на Нова Зеландия.

След историческата им победа треньорът на Ferns Джитка Климкова каза пред репортери: „Вярвам, че представянето и резултатът [ще] продължат да вдъхновяват нацията.“

„Ако ще имаме тази публика зад нас всеки път, когато стъпим на терена, това е, от което се нуждаем. Имаме нужда от такъв тласък“, каза тя.

„Феновете за нас са толкова важни. Искам да им благодаря, че дойдоха и ни подкрепиха. Надявам се, че ще продължат да идват и любовта към футбола ще расте в тази страна.”

Въпреки че Нова Зеландия е известна повече със своето ръгби, отколкото с футбола, Ferns се надяват турнирът да предизвика революция в женския футбол в родната им страна.

Меган Рапиноу от САЩ празнува със съотборничките си Алекс Морган и Саманта Мевис, след като вкара първия гол за своя отбор по време на финалния мач от Световното първенство по футбол за жени 2019 г. във Франция между Съединените американски щати и Холандия на Stade de Lyon на 7 юли 2019 г. в Лион, Франция. class= Меган Рапиноу от САЩ празнува със съотборничките си Алекс Морган и Саманта Мевис, след като отбеляза първия гол за своя отбор по време на финалния мач на Световното първенство по футбол за жени 2019 г. във Франция между Съединените американски щати и Холандия на Stade de Lyon на 7 юли 2019 г. в Лион, Франция. Ричард Хийткоут/Гети изображения

Ардърн, която участваше в провеждането на турнира в Нова Зеландия, докато беше министър-председател, каза, че е „невероятно горда“ да види как той се реализира.

„Нова Зеландия току-що прегърна това състезание. Вие правите оферта и след това я предавате на страната и просто я оставяте да прави това, което прави толкова добре, а това е да приема хора и да се грижи за хората. И каква великолепна работа свърши Нова Зеландия“, каза тя.

Коментарите на Ардърн дойдоха на финалното събитие за „Equalize“, дискусионна поредица за равнопоставеност за жените, организирана в Нова Зеландия по време на Световната купа.

Ардърн каза, че е говорила с играчите след откриващия мач за по-голямата роля, която играят за женския спорт в страната.

„Току-що им казах, че не можете да знаете в този момент влиянието, което сте имали върху играта и за жените и момичетата в спорта в Нова Зеландия. Просто е невероятно“, каза Ардърн. „Те са част от революция и каква революция е тя.“

 TOPSHOT – Премиерът на Нова Зеландия в оставка Джасинда Ардърн изнася реч в парламента в Уелингтън на 5 април 2023 г. – Ардърн напусна парламента на 5 април, като отправи пламенна молба по време на разплаканата си последна реч „моля, премахнете политиката от климата промяна“. (Снимка от Mark Coote / AFP) (Снимка от MARK COOTE/AFP чрез Getty Images) TOPSHOT – Премиерът на Нова Зеландия в оставка Джасинда Ардърн изнася реч в парламента в Уелингтън на 5 април 2023 г. – Ардърн напусна парламента на 5 април, като отправи пламенна молба по време на разплаканата си последна реч „моля, премахнете политиката от климата промяна“. (Снимка от Mark Coote / AFP) (Снимка от MARK COOTE / AFP чрез Getty Images) Mark Coote/AFP/Getty Images

Когато Ардърн стана министър-председател през 2017 г. на 37-годишна възраст, тя беше третата жена лидер в Нова Зеландия и един от най-младите лидери в света. В рамките на една година тя стана едва вторият световен лидер, който ражда на поста.

Тя се оттегли като министър-председател в началото на тази година с внезапна оставка, която изненада мнозина, твърдейки, че чувства, че „не разполага с повече“, за да се бори с кампания за преизбиране.

По време на управлението си тя спечели репутация на открита за емоциите си, особено след терористичната атака в Крайстчърч през 2019 г. – която уби 51 души в две джамии – и смъртоносна вулканична експлозия.

Ардърн бързо се превърна в прогресивна глобална икона, запомнена със своята емпатия. Макар и у дома, нейната популярност намаля на фона на нарастващите разходи за живот, недостига на жилища и икономическата тревога.

По време на пандемията нейното правителство избра твърда стратегия за нулев Covid, която спечели времето на здравната система, но стана все по-непопулярна, докато икономиката се бореше.

В реч на лебедова песен тя не се извиняваше, че е открито емоционален лидер.

„Можеш да си тревожен, чувствителен, мил и да носиш сърцето си в ръкава си, можеш да си майка или не, можеш да си бивш мормон или не, можеш да си маниак, плачещ, прегръщащ – можеш бъдете всички тези неща“, каза тя.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР