Бившият министър-председател на България и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов

...
Бившият министър-председател на България и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов
Коментари Харесай

Борисов седна в трона на византийските императори в патриаршеския храм в Истанбул

Бившият министър-председател на България и водач на ГЕРБ Бойко Борисов седна в трона на византийските императори в патриаршеския храм в Истанбул. Такава чест не е оказвана на нито един български общественик до момента.

 

Вселенският патриарх Вартоломей I възглави вечерното свещенодействие, с което стартира отбелязването на литургичните тържества в чест на Св. Апостол Андрей Първозвани.

 

" Това е Тронният празник на Великата Христова Църква на Константинопол - Истанбул. Богослужението се организира в античния патриаршески катедрален храм " Св. вмчк. Георги Победоносец ", написа водачът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си във Facebook.

" За мен беше голяма чест, че Негово Всесветейшество Вартоломей, който стои на Трона на Св. Андрей, дефинира против него да застана на най-високото място в Православната черква - на Трона на тогавашните императори на Източната Римска (Византийска) империя - тъкмо аз. Тази чест ми беше оказана от патриарх Вартоломей I поради работата ми в името на Православието ", уточни Бойко Борисов.

 

От името на ГЕРБ ръководителят на партията Бойко Борисов за вечерното свещенодействие, отдадено в чест на първия Апостол - Св. Андрей, създател на Христовата Църква в сегашен Истанбул, сервира в подарък на Вселенския Патриарх Вартоломей I патриаршески скиптър, който да стои в Патриаршията на Града на Божията Майка - Св. Дева Мария.

 

Жезълът е в чест на дадения от Негово Всесветейшество каноничен Томос за автокефалия на Православната черква на Украйна, която Църква е единствена духовна опора на жертвите на кремълската война против православните украински събратя.

 

" За мен беше Божия благословия, огромна чест и невероятна духовна наслада в навечерието на Андреевден да посетя българската черква “Свети Стефан ” в Истанбул. Преди 4 години, на 8 януари 2018 година, дружно с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган дружно открихме възобновения неповторим български храм край брега на Златния рог, прочут като Желязната черква ".

След молебена в храма Високопреподобният архимандрит Харалампий - нравствен началник на православните българи в Града на Босфора ми подари откъслек от един от камъните, с които е бил малтретиран и мъченически погубен св. Стефан. Дарът е поднесен на българската черква “Св. Стефан ” в Истанбул от Йерусалимската Патриаршия с умишлен Акт. Затова през днешния ден тази свещена каменна светиня ми беше предадена в наличието на Екзарха на Йерусалимския Патриарх Теофил III. Аз от своя страна ще го подаря на новостроящия се православен храм “Св. Стефан ” в Южния парк в София ", отбеляза Борисов.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР