Бившият министър на вътрешните работи Иван Демерджиев се обяви против

...
Бившият министър на вътрешните работи Иван Демерджиев се обяви против
Коментари Харесай

Демерджиев с ревностна защита за шефа на ДАНС и президентските правомощия

Бившият министър на вътрешните работи Иван Демерджиев се разгласи срещу промяната на шефа на ДАНС, за която по-рано настоя Атанас Атанасов – ръководител в оставка на парламентарната комисия за надзор на спецслужибте.

Той счита, че единственият мощен мотив в тази посока, който съгласно него е антиаргумент, е това, че от ДАНС са разработвали консултант на Кирил Петков до момента в който е заемал премиерския пост (става дума за Весела Чернева – б.р.). Демерджиев съобщи, че това е работата на ДАНС, като избегна коментар по въпроса дали същинската цел не е била да се подслушва Петков посредством диалозите му с Чернева.

Той разяснява, че съгласно думите на Атанасов преди два месеца му е препоръчано да оглави ДАНС, а преди месец министър председателят Николай Денков е декларирал, че промяната на шефа на организацията не е на дневен ред. Според Демерджиев, или единият от двамата лъже, или принадлежат към разнообразни кръгове, които имат разнообразни проекти.

„ По този метод не може да се кадрува в бранш „ Сигурност “, заключи някогашният вътрешен министър.

Той разяснява също тематиката за института на служебното държавно управление и желанието на болшинството за ограничение на президентските пълномощия.

Демержиев твърди, че не е чул съществени рецензии против метода, по който се образува служебното държавно управление или метода, по който действа то.
Това обаче не е правилно, защото по тематиката показаха мнение редица конституционалисти, а проф. Екатерина Михайлова е и създател на книга, в която се разказват рисковете за държавността, генерирани от тази институция.

Ексминистърът се разгласи и срещу прекосяването на спецслужбите на послушание на Министерски съвет.

Според него, в случай че замислените промени бъдат признати, това ще наруши салдото на управляващите.
В страните с устойчиви демократични модели обаче липсва институция длъжностен кабинет.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР