Бившият министър на отбраната на Грузия Иракли Гарибашвили бе утвърден

...
Бившият министър на отбраната на Грузия Иракли Гарибашвили бе утвърден
Коментари Харесай

Бившият военен министър е новият премиер на Грузия

Бившият министър на защитата на Грузия Иракли Гарибашвили бе одобрен от Народното събрание за нов министър-председател, съобщи ДПА.
Още по тематиката
Той заменя на поста подалия оставка предходната седмица Гиорги Гахария.

Гахария се отдръпна от поста след едвам два месеца на власт на фона на ескалиращата политическа рецесия след парламентарните избори през октомври, белязани от изказвания за измами.

Парламентът избра през вчерашния ден нов кабинет с поддръжката на партия " Грузинска фантазия ", макар протеста на опозицията.

Грузинската съпротива бойкотира работата на Народното събрание още от изборите, които твърди, че са фалшифицирани.

Депутатите обаче демонстрираха податливост да договарят с държавното управление за споразумяване на рецесията. Опозиционният политик Ника Мелия прикани за понижаване на напрежението, само че повтори апела си за нови избори, против каквито се разгласи ръководещата партия.

Формацията на Гахария " Грузинска фантазия " победи на изборите и не желае нов избор. Ситуацията ескалира наскоро, когато Мелия бе арестуван по обвиняване, че е провел прояви на принуждение по време на демонстрациите, които раздрусаха страната в продължение на близо седмица през 2019 година и може да бъде наказан на 9 години затвор, означи Франс прес.

Обръщайки се към депутатите преди вчерашния избор, Гарибашвили сподели, че държавното управление ще арестува Мелия и че той няма да избегне съд.

Гарибашвили бе чужд в политиката, преди да бъде стартиран през 2012 година от авторитетния олигарх и създател на партията Бидзина Иванишвили. Гарибашвили по-късно управлява държавното управление от 2013 година до 2015 година

Иванишвили постоянно е считан за мощния мъж на Грузия, макар че не заема никакъв формален пост.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР