Бившият министър на околната среда и водите Асен Личев изнесе

...
Бившият министър на околната среда и водите Асен Личев изнесе
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата прикрила документи за мафиотски боклук

Бившият министър на околната среда и водите Асен Личев изнесе скандална информация за прикриване на документи от спецпрокуратурата, свързани с по този начин наречения мафиотски отпадък. В своя фейсбук обява Личев твърди, че документи с погрешно наличие за отнасяне на над 9000 тона боклуци, складирани край Плевен, са изчезнали от архива на екоминистерството. Те са били конфискувани и покрити от Специализираната прокуратура. Той е приложил копие на писмо, изпратено при започване на октомври от шефа на районната екоинспекция в Плевен Стефан Цанев до дирекция " Управление на отпадъците и запазване на почвите " в министерството. В писмото си Цанев декларира, че всички документи по случая с боклука, импортиран от Италия и съхранявани на площадка на компанията " Феникс Плевен ", са били конфискувани от следовател в Специализираната прокуратура и Окръжната прокуратура в Плевен. Това е отразено в два приемо-предавателни протокола от 1 февруари и 28 май 2020 година

" Случаят касае 9000 тона отпадъци от италианската " Ндрагета ", написа още Личев. Според него България не може да върне тези отпадъци назад в Италия, защото от Регионална инспекция за опазване на околната среда в Плевен има издадени документи с погрешно наличие, удостоверяващи, че боклуците са рециклирани и към този момент са с изменен код, указващ какъв брой рискови са те за околната среда.

Според Личев резултатът от случилото се е, че към този момент няма истински документи в архивите на Министерство на околната среда и водите, свързани с престъпното действие, липсват разследвани или наказани служебни лица, а в това време са налични 9000 тона истински отпадъци на италианската мафия на противозаконната площадка на " Феникс Плевен ".

ДУМА напомня, че тъкмо преди година следствие на българската редакция на " Дойче веле " демонстрира, че през 2019 година площадката с рисковите бали с отпадък в Плевен е била тествана от Регионална инспекция за опазване на околната среда общо пет пъти. Нито една от тези инспекции обаче не е установила нарушавания на екологичното законодателство. Въпреки това Министерство на вътрешните работи, ДАНС и прокуратурата са почнали инспекция на площадката, където е бил складиран боклукът. По мотив на същата инспекция окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова декларира, че площадка очевидно нарушава условията за предпазване на боклуци.

Друго следствие по същия случай сподели, че откакто е иззела всички истински документи по проблема с отпадъците, импортирани в България от " Феникс Плевен ", Специализираната прокуратура ги е изпратила в Специализирания углавен съд. Там те са били приобщени към напълно друго дело за импорт на рискови боклуци. Така всякаква опция за покачване на обвинявания по случая е била минирана.

Оригинални документи по проблема, съхранявани от Регионална инспекция за опазване на околната среда в Плевен и Министерство на околната среда и водите са били конфискувани през 2020 година и от прокурор Красимир Ангелов от Върховната административна прокуратура. В този случай вместо да изпрати цялата кореспонденция на способената прокуратура за покачване на обвинявания, Ангелов е прекратил преписката, след което тя е била архивирана.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР