Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков припомни, че

...
Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков припомни, че
Коментари Харесай

Ще спечелим ли от продажбата на реакторите за АЕЦ „Белене“?

Бившият министър на стопанската система и енергетиката Трайчо Трайков напомни, че по време на арбитража са упорствали да се търси метод, тъй че по едно и също време „ Росатом “ да не понесе загуби , а и България да не заплаща нещо, което й е излишно. Той направи коментара си в ефира на „ NOVA “ във връзка терзанията към продажбата на реакторите на украинската централа.

Същевременно шефът на стратегия „ Енергетика и климат “ към Центъра за проучване на демокрацията Мартин Владимиров добави, че през годините екипът му и други организации са изчислявали, че АЕЦ „ Белене “ не е нужен , защото има свръхпроизводство на електрическа енергия в района и няма на кого да се продаде . Според него при положение, че планът бъде сбъднат, той ще бъде на загуба в първите си 30 години и ще докара до тежка финансова рецесия в АЕЦ „ Козлодуй “.

„ Когато планът ще е губещ, по-добре да минимизираме разноските, а най-хубавият метод е, в случай че продадем оборудването. Има и различен вид, против оборудването да вземем дял в нуклеарната енергетика на Украйна “, уточни той, прогнозирайки, че Украйна може да стане енергиен център на Европа .

„ Там има 2 блока, чието строителство беше неразрешено след анексията на Крим 2014 година, Украйна има повече потребност от аварийни елементи, в сравнение с България в бъдеще “, съобщи Владимиров.

Потенциалната продажба ще усъвършенства и финансовото положение на „ Националната електрическа компания “, счита Владимиров.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР