Бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров поиска делото

...
Бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров поиска делото
Коментари Харесай

Овчаров иска делото "Бобов дол" да продължи въпреки изтеклата давност

Бившият министър на стопанската система и енергетиката Румен Овчаров изиска делото против него за занемареност при отдаването на концесия на мини " Бобов дол " да продължи, въпреки и отминалостта за наказателното му гонене да са изтекли. Така Софийският апелативен съд даде ход на делото и разгласи, че ще се произнесе по него в период. (Той е двумесечен.)

Подсъдими дружно с Овчаров са и Пламен Евтимов, който е някогашният изпълнителен шеф на мината, и някогашната зам.-министърка Анна Янева. Янева към този момент беше оправдана на две инстанции, с което процесът против нея завърши.

Пред апелативния съд през днешния ден прокуратурата настоя Овчаров и Евтимов да бъдат наказани и да им бъде наложено " междинния размер на плануваното от закона наказване " поради чистото им правосъдно. Защитата на Овчаров адвокат Васил Василев пледира той да бъде оневинен, като посочи, че липсват обстоятелства за осъществено от него закононарушение, както каквото и да било съображение  за установяване на осъщественото като " изключително тежък случай ". Оправдателна присъда за клиента си Пламен Евтимов изиска и юрист Емил Велинов, оповестиха от съда.

Делото стигна до Софийския апелативен съд, откакто през септември Върховният касационен съд анулира условната присъда на бившия министър. Преди това на първа и втора инстанция в профилирания съд той получи две години условно затвор за занемареност. Върховните съдии наредиха делото да се гледа още веднъж от апелативната инстанция. След закриването на спецсъда, това е Софийският апелативен съд.

Върховните съдии одобриха, че апелативният спецсъд е допуснал груби нарушавания, лимитирал е правото на отбрана на подсъдимите и незаконосъобразно извършена доказателствена и аналитична активност. Те отбелязаха още, че тезата на обвинението за претърпени щети след сключения контракт за наем сдружението " Мини Бобов дол ", въобще не се поддържа от обвинителния акт на прокуратурата. Според висшите съдии неоправдателните правни заключения на въззивния съд са нищожни до степен на липса на такива, което е съпоставимо с липса на претекстове и е съществено процесуално нарушаване.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР