Бившият министър на финансите Владислав Горанов е бил незаконосъобразно от

...
Бившият министър на финансите Владислав Горанов е бил незаконосъобразно от
Коментари Харесай

Софийският районен съд обяви за незаконен и ареста на Владислав Горанов

Бившият министър на финансите Владислав Горанов е бил незаконосъобразно от полицията за 24 часа, реши Софийският областен съд, оповестява.

Главна дирекция "Национална полиция " е наказана да заплати на Горанов 490 лв., представляващи разходи по делото, от които 480 лв. за адвокатско заплащане и 10 лв. за импортирана държавна такса. Решението предстои на обжалване пред Административен съд - София.

От него оказва се, че карцерът е сбъднат след сигнал на гражданско придвижване БОЕЦ до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Той касае на обвинения предприемач Васил Божков, че е бил изнудван да заплаща 20% от облагата си на Горанов и някогашния министър председател Бойко Борисов против прокарването на корекция в Закон за хазарта, която да му разреши да заплаща по-малки такси.

В интервала от 23 декември 2021 година до 7 март 2022 година са били снети сведения от общо двадесет и двама души, измежду които и Владислав Горанов. На 17 март е бил разпитан и министър председателят Кирил Петков за получен отчет от министерство на финансите за активността на Изпълнителна организация "Одит на средствата от Европейски Съюз " и Дирекция ''Национален фонд'' при Министерството на финансите. На същия ден за времето от 20.30 ч. до 23.10 ч. при изискванията на необходимост било осъществено претършуване в жилището на Горанов. Там е била издадена и заповедта за задържането му.

"Съгласно решение на Европейския съд за правата на индивида не е задоволително заповедта за задържане да съдържа единствено позоваване на разпореждания, без изтъкване на характерни условия или дейности на арестуваното лице, дали мотив на органа да прибегне до задържане ", аргументира се арбитър Яна Димитрова от СРС. Тя прецизира, че в тази ситуация не излиза наяве, нито от материалите по преписката, нито се е изяснило в хода на правосъдното съвещание, дали и по какъв метод административният орган е имал данни за осъществено от жалбоподателя закононарушение, доколкото и пред съда такива не са били показани, поради което задържането несъмнено е осъществено в нарушаване на закона.

Вследствие от това съдът намира за належащо да подсети одобреното в правоприлагането състояние, че ограничението на главно прогласено в Конституцията и в редица интернационалните актове право - правото на свободно напредване, не може да почива на хипотетични, непосочени аргументи, останали недоказани и в границите на актуалното произвеждане ", написа в решението.

Освен това съдът намира за случайни изказванията, че задържането е съобразено с личността на арестувания и опцията за оказване от негова страна на влияние върху възможните очевидци, които ще бъдат разпитани в хода на наказателното произвеждане.

"В случая се касае за неосъждано лице, за което няма данни да е престъпно регистрано или да има други регистрирани противоправни прояви, с цел да бъде ''профилактирано'', посредством задържане ", счита съдията.

На 14 април Софийският областен съд, че карцерът на някогашния министър председател Бойко Борисов като част от същото следствие е противозаконен и осъди Министерството на вътрешните работи (МВР) да заплати 300 лв. разходи за юрист.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР