Бившият министър на финансите на Великобритания Джордж Озбърн е сред

...
Бившият министър на финансите на Великобритания Джордж Озбърн е сред
Коментари Харесай

Кой ще наследи Кристин Лагард в МВФ? Джордж Озбърн е сред спряганите кандидати, Кристалина Георгиева - също

Бившият министър на финансите на Англия Джордж Озбърн е измежду спряганите имена за претенденти за правоприемник на Кристин Лагард отпред на Международния валутен фонд (МВФ), оповестяват английски медии, представени от Франс прес. Другите имена, които се спрягат за поста на Лагард, която бе номинирана да оглави Европейската централна банка, са шефът на френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало, генералният шеф на Креди Суис (Credit Suisse) от френско-котдивоарски генезис Тиджан Тиам, еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Моксовиси, както и още един французин - членът на управителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре.
За евентуален правоприемник на Лагард още веднъж се появява и името на Кристалина Георгиева, която заема висок пост в Световната банка, показва организацията.
Няколко английски вестника се базират на обкръжението на Озбърн, съгласно което той е в добра позиция да получи поддръжка от английските, американските и китайските управляващи, написа Българска телеграфна агенция.
Бившият финансов министър (2010 - 2016 година) в консервативното държавно управление на Дейвид Камерън би трябвало да получи първо поддръжката на идващия английски министър председател. За този пост в Консервативната партия се конкурират Борис Джонсън и Джереми Хънт.
Според консервативния вестник " Дейли телеграф " Озбърн, който работеше интензивно против Брекзит, възнамерява неофициални контакти с екипите на двамата претенденти. От 2017 година някогашният финансов министър е основен редактор на лондонския вестник " Ивнинг стандарт ", който наскоро изрази поддръжката си за Борис Джонсън, любимец в конкуренцията за премиерския пост. 
Озбърн се надява на поддръжка от Китай, защото мандатът му като финансов министър съответства със доближаване сред двете страни. Той разчита на поддръжка и от Съединени американски щати, където има доста другари в Републиканската партия, твърди в. " Файненшъл таймс ". 
Медиите във Англия сочат като различен претендент за мястото на Лагард шефа на Банк ъв Ингланд (Bank of England) Марк Карни. Мандатът на Кaрни отпред на английската централна банка е към края си и компетентността му е приета, в това число и в МВФ.
Друг мотив в поддръжка на кандидатурата му е, че той има канадско, английско и ирландско поданство. Това значи, че на доктрина би могъл да бъде претендентът, който да съставлява Европа, откъдето идват всички ръководители на МВФ от основаването на организацията през 1944 година.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР