Бившият крипто магнат Сам Банкман-Фрид беше признат за виновен в

...
Бившият крипто магнат Сам Банкман-Фрид беше признат за виновен в
Коментари Харесай

Сам Банкман-Фрид признат за виновен в измама на клиенти на крипто борсата FTX

Бившият крипто магнат Сам Банкман-Фрид беше приет за отговорен в четвъртък от правосъдни заседатели в Ню Йорк по всички седем обвинявания за машинация, корист и незаконен скрит план.

Комисията стигна до решението си след пет седмици правосъден развой и Банкман-Фрайд в този момент е изправен пред до 110 години зад решетките. Присъдата ще бъде произнесена на по-късна дата.

Продължилият месец федерален развой беше тестване за Bankman-Fried, откакто някои от най-близките му сътрудници свидетелстваха, че той е бил ключът към всички решения, довели до изгубването на 8 милиарда $ от неговата търговия с FTX платформа.

Банкман-Фрид, на 31 години, беше до края на предходната година рекламно момче за крипто промишлеността и се оценяваше на 26 милиарда $ от списание Fortune, преди империята му да рухне грандиозно.

В заключителните причини прокурорите показаха подсъдимият като извънредно интелигентен човек, обхванат от лакомия, който знаеше какво прави, когато средствата от FTX бяха скрито ориентирани към неговия персонален хедж фонд.

„ Намерете го за отговорен “, сподели американският прокурор Даниел Сасун пред правосъдните заседатели по-рано в четвъртък. „ Той беше упорит “ и имаше „ арогантността да мисли, че може да се измъкне с машинация “, добави тя.

Защитата съобщи, че клиентът им е работил „ добросъвестно “ и е бил изпреварен от събитията и финансовата некадърност на близки сътрудници, които са свидетелствали против него, с цел да завоюват състрадание от прокурорите.

Звездният очевидец в процеса беше някогашният помощник на Банкман-Фрид и другарка на Каролайн Елисън, която сподели на журито, че са откраднали „ към 14 милиарда $ “ от клиенти на платформата за търговия с криптовалута FTX, преди тя да се срине в неплатежоспособност в края на предходната година.

Парите бяха употребявани за поддръжка на Alameda Research, персоналния хедж фонд на Bankman-Fried, за който той избра Елисън за основен изпълнителен шеф.

През ноември През 2022 година империята FTX се разпадна, неспособна да се оправи с големите претенции за изтегляне от клиенти, изпаднали в суматоха да научат, че част от средствата на FTX са били ангажирани за рискови интервенции от Alameda. Тези пари бяха употребявани за финансиране на покупко-продажби с рисков капитал, политически дарения, както и първокласни недвижими парцели на Бахамските острови.

Те също отидоха за заплащане на десетки милиони долари на звезди, в това число Том Брейди и Жизел Бюндхен, с цел да получат утвърждението им за FTX, както и закупуване на правата за именуване на домашната сцена на Маями Хийт.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР