Бившият крал на Испания се върна вчера в страната за

...
Бившият крал на Испания се върна вчера в страната за
Коментари Харесай

Замесеният в скандали бивш испански крал се върна в страната си след двегодишно отсъствие

Бившият крал на Испания се върна през вчерашния ден в страната за пръв път откогато я напусна преди близо две години в разгара на финансови кавги, предадоха международните организации.

Плановете за визитата бяха доказани по-рано тази седмица от кралския двор. Оттам показаха, че Хуан Карлос първо ще бъде в Северозападна Испания във връзка със спортно събитие с яхти. Той ще отиде в Мадрид в понеделник, с цел да се види със сина си крал Фелипе Шести и с други членове на кралското семейство, оповестиха от двореца.

Съобщава се също, че по-късно 84-годишният някогашен монарх ще се върне в непрекъснатото си местопребиваване в Абу Даби, столица на Обединените арабски емирства. Кралският замък показва, че визитата е отражение на желанието на Хуан Карлос да пътува постоянно до Испания, с цел да посещава фамилията и приятелите си.

Хуан Карлос напусна Испания през август 2020 година, в миг когато испански и швейцарски следователи проверяваха присъединяване му в хипотетични финансови нарушавания. Скандалите възобновиха дебата дали Испания би трябвало да има монархия.

Снощи частен аероплан с Хуан Карлос на борда кацна в Северозападна Испания. Бившият духовник не направи изказвания пред събралите се представители на медиите преди тридневната регата, в която взе участие неговата яхта „ Брибон “ ( в свободен превод „ шарлатанин “).

Новината за визитата на Хуан Карлос раздели испанските политици.

Министърът на стопанската система Надя Калвино сподели през вчерашния ден пред медията „ Кадена сер “, че съгласно нея испанските жители заслужават пояснение.

Йоланда Диас – втори вицепремиер и върховен член на партията „ Унидас подемос “, също изрази такава позиция. За мен няма значение къде е кралят, сподели тя пред публицисти. Диас посочи, че Хуан Карлос би трябвало да понесе отговорност и да изясни на испанците какво е правил до момента в който е бил държавен глава.

Други обявиха, че е време да бъде обърната нова страница. „ Прокурорите към този момент споделиха, че е имало нередности, само че че тези нередности не са обект на наказателно гонене “, акцентира Едмундо Бал представител на партията „ Сиудаданос “. „ Това е. Точка “, заключи Бал.

Испанските прокурори не откриха доказателства, които да разрешат някогашният монарх да бъде изправен пред съда, тъй като огромна част от хипотетичните нарушавания, в това число милиони евро в недекларирани сметки, са осъществени, когато Хуан Карлос е имал легален имунитет като крал на Испания. Други действия, които са евентуална машинация, са с изтекла отминалост. Разследването докара до възобновяване на 5,1 милиона евро санкции и налози върху приходи, които Хуан Карлос не е заявил пред испанските данъчни управляващи.

Швейцарските прокурори също прекратиха следствието си. Макар Хуан Карлос да не беше измежду главните разследвани лица в Швейцария, прокурорите оповестиха, че са открили, че през 2008 година той е получил 100 милиона $ от саудитското финансово министерство, преди да абдикира. Разследването откри също, че Хуан Карлос е получил милиони и от някогашната си партньорка - датско-германския бизнесмен Корина Ларсен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР