Бившият конституционен съдия Георги Марков е категоричен, че не може

...
Бившият конституционен съдия Георги Марков е категоричен, че не може
Коментари Харесай

Георги Марков: Абсурдно е да се лишат депутати от доходи, казах им го в ГЕРБ

Бившият парламентарен арбитър Георги Марков е безапелационен, че не може да се пипа статутът на народния представител, който е закрепен в Конституцията. " Да се лишат народните представители от приходите е неуместно. Не може да се приравнява националният представител на служащ и чиновник по трудовото законодателство ", съобщи пред Канал 3 Марков, сега народен представител от гражданската квота на ГЕРБ в коментар на решението на правната комисия да отнеме главните заплати на депутати, които не идват по пет съвещания в месеца или в три следващи.

``
реклама

Промените в Правилника на Народно събрание през вчерашния ден бяха отсрочени от дневния ред и по вътрешна информация, ще бъдат въобще замразени и няма да влязат в пленарната зала.

" Работникът и служителят, като не отиде на работа, примерно два дни, следва уволняване. Народният представител няма шеф в лицето на Народното събрание ", добави Марков.

" Той е представителна персона и неговата функционалност на депутат не се състои единствено в това да е в пленарна зала и да гласоподава, само че и отвън пленарните съвещания националният представител има своите функционалности, срещи с гласоподаватели, вървене по места, срещане с локална власт. Ето, аз в този момент, пешком си потеглям за ортодонт, най-малко 10 души ще ме спрат да ме питат. Примерно, пет от тях ще ме питат за " Левски ", което не е в качеството ми на депутат, само че пет ще ме питат за други работи ", излага визията си конституционалистът.

" Когато напущат Народно събрание под формата на протест, което е част от парламентарната народна власт, би трябвало да бъдат глобени и те са глобени, с две трети. Но да ги лишиш изобщо от приходи?! ", не е склонен Марков.

Призна, че в ГЕРБ са го питали към този момент какво мисли по законодателната смяна и им е споделил какво е мнението му - че е неуместно.

" Не сме приятелски съд. Въобще, това е една неуместна работа да се занимаваме със статута на народния представител малко преди изборите. Статутът би трябвало да е закостенял ", безапелационен е юристът.

Марков единствено преди дни би алармата в писмо до Борисов за Изборния кодекс и ЦИК, и бе послушан от премиера, разяснява, че не може непрекъснато да го прави. Когато го питат - си споделя, а когато не търсят мнението му - си мълчи. " Но аз не съм се вманиачил в това, че непрестанно би трябвало да удрям някаква камбана, да им давам ум. Знаят ме, знаят ми опита, който имам. Като желаят, да ме питат, като не желаят - да не ме питат ", отсече някогашният парламентарен арбитър. Според него е доста добър ход това, че точката бе отсрочена от дневния ред. " Иначе щеше да стане един доста противен спор ", счита Марков.

Марков описа, че през последните дни е разискал и с видния специалист по трудово право, проф. Мръчков, желанието на ръководещите да лишават заплатите поради протеста на Българска социалистическа партия посредством промени в Правилника в Народно събрание. " Той е най-големият ни академик по трудовото законодателство. Той вика: " Това е прекрачване на всевъзможни граници! ", описа Георги Марков.

Депутатът от Великото национално заседание напомни, че и той самият е излизал на протест през 91 година и това е обикновено деяние от парламентарната народна власт. Но изрично не приема и настояването на Корнелия Нинова за заледяване на заплатите, тъй като механизмът на определянето им е одобрен още от Велико народно събрание - три средномесечни хонорари в публичната сфера.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР